Bilanț oficial: 4 morți în urma cutremurelor din Japonia. Alți oameni au fost îngropați de vii sub casele prăbușite

Data actualizării: Data publicării:
cutremur in japonia
Alertă de tsunami în Japonia după 30 de cutremure, cel mai mare a fost de 7,6. FOTO: Profimedia Images

Cel puțin patru oameni au murit în urma seisemelor care au avut loc în Japonia. Nu mai puțin de 50 de cutremure, dintre care cel mai mare cu magnitudinea de 7,5, au lovit în decurs de cinci ore zonele de coastă, luni dimineață. 36.000 de locuințe au rămas fără curent electric. Deşi posibilitatea unui tsunami uriaş pare să fi fost de-acum exclusă, autorităţile îi îndeamnă pe locuitori să rămână în siguranţă, departe de ţărm. 

Alertă de tsunami în Japonia după 30 de cutremure, cel mai mare a fost de 7,6. FOTO: Profimedia Images
Alertă de tsunami în Japonia după 30 de cutremure, cel mai mare a fost de 7,6. FOTO: Profimedia Images

Biden: Statele Unite sunt gata să furnizeze Japoniei tot ajutorul necesar

ACTUALIZARE 22:40 Statele Unite sunt gata să furnizeze „tot ajutorul necesar” Japoniei după puternicul seism produs luni, a afirmat preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.

„Administraţia mea este în contact cu responsabilii niponi şi SUA sunt gata să furnizeze tot ajutorul necesar poporului japonez”, a scris Biden într-un comunicat în care aminteşte şi că Statele Unite şi Japonia sunt „aliaţi apropiaţi”.

Cel puțin patru morți 

ACTUALIZARE 21:46 Autorităţile japoneze au confirmat decesul a patru persoane după cutremurul care a zdruncinat luni Japonia, relatează AFP şi Kyodo, potrivit Agerpres. 

Oficialii au primit informaţii despre şase cazuri în care oameni au fost îngropaţi de vii sub case prăbuşite în zona cea mai afectată, în prefectura Ishikawa, pe insula principală Honshu din arhipelagul nipon.

Nu au fost semnalate anomalii la centralele nucleare din Ishikawa şi din prefecturile apropiate Niigata şi Fukui, potrivit autorităţii de reglementare nucleară.

Riscul de tsunami major a fost evitat

ACTUALIZARE 18:35 Ameninţarea unui tsunami provocat de cutremurele puternice care au lovit luni centrul Japoniei a fost „în mare parte evitată”, a anunţat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, relatează AFP, potrivit News.ro. 

Deşi posibilitatea unui tsunami uriaş pare să fi fost de-acum exclusă, vigilenţa este în continuare necesară pe coasta de nord a Japoniei. Deocamdată, autorităţile îi îndeamnă pe locuitori să rămână în siguranţă, departe de ţărm sau în zone înalte.

„Ameninţarea unui tsunami este acum în mare parte înlăturată”, a declarat agenţia americană care se ocupă de alertele de tsunami, după ce valuri de peste un metru înălţime au lovit coasta niponă în unele părţi ale ţării.

Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a actualizat zonele de risc de tsunami. Deşi vigilenţa nu a fost ridicată în totalitate, întrucât ameninţarea încă există, alerta de „risc major”- cel mai înalt nivel al mecanismului de prevenire a ameninţărilor - nu mai este pe ordinea de zi.

Potrivit UGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 16:10 (9:10, ora României) şi s-a simţit inclusiv în capitala Tokyo.

Cutremurul cu magnitudinea estimată inițial la 7,6 a fost revizuit de specialiști la 7,5 pe scara Richter. 

Două posibile decese în urma cutremurului major din Japonia

ACTUALIZARE 18:30 Două persoane şi-ar fi pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea 7,6. Au fost găsite fără semne vitale în oraşul Nanao din Peninsula Noto, unde a fost localizat epicentrul seismului, transmite agenţia Kyodo, potrivit Agerpres.

Există, de asemenea, rapoarte referitoare la o clădire şi mai multe case care s-au prăbuşit în oraşul Wajima, situat în apropiere, pe Peninsula Noto, au indicat guvernele locale şi pompierii.

Un incendiu major a izbucnit în Wajima în urma cutremurului care a fost resimţit într-o regiune extinsă de pe coastele Mării Japoniei.

50 de cutremure în cinci ore

ACTUALIZARE 14.30 Aproximativ 50 de cutremure - cu magnitudinea de la 3,4 la 7,6 - au lovit centrul Japoniei în ultimele cinci ore, potrivit ultimelor actualizări venite din partea autorităților din Japonia, scrie BBC.

Alertele de tsunami au fost reduse. Avertismentele inițiale anunțau că valurile în unele locuri ar putea fi de până la 5 metri. Acum, avertismentele vizează valuri cu înălțime de până la trei metri.

Agenția de Meteorologie: Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în peninsula Noto 

ACTUALIZARE 13.50 Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 este cel mai mare înregistrat în peninsula Noto din prefectura Ishikawa de când se fac aceste înregistrări, în 1885, a transmis Agenția de Meteorologie a Japoniei, scrie BBC.

Un oficial al agenției a spus că avertizarea de tsunami emisă a fost prima alertă majoră de acest fel începând din martie 2011, când Japonia a fost lovită de unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate.

Oficialul a adăugat că există un risc foarte mare ca în zonele afectate să aibă loc alunecări de teren sau să se producă incendii.

Un prim tsunami înregistrat pe coasta estică a Coreei de Sud

ACTUALIZARE 13.30 Primul tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălţime de 45 centimetri, în urma unui puternic cutremur, cu magnitudinea 7,6, care s-a produs luni în Japonia, a anunţat agenţia sud-coreeană de meteorologie, transmite Reuters.

Tsunamiul poate creşte după valurile iniţiale şi poate continua peste 24 de ore, a indicat agenţia de meteorologie din Coreea de Sud.

Provincia Gangwon din Coreea de Sud i-a avertizat pe locuitori să îşi ia măsuri de precauţie şi să evacueze zona îndreptându-se spre regiuni mai înalte, conform Ministerului de Interne.

Agenţia de meteorologie din Coreea de Sud a declarat anterior că nivelul mării în unele regiuni ale provinciei Gangwon de pe coasta de est ar putea creşte după cutremurul cu magnitudinea 7,6 care a lovit regiunea central-nordică a Japoniei şi a îndemnat la prudenţă.

Autorităţile din provincia Gangwon le-a transmis locuitorilor prin SMS-uri de urgenţă să nu se apropie de zonele costiere şi să evacueze regiunile de risc îndreptându-se spre zone mai înalte. Autorităţile din oraşul Samcheok i-au sfătuit pe locuitori să se mute în zone mai înalte decât o clădire cu trei etaje, a declarat Ministerul de Interne.

Coreea de Nord a emis avertizări de tsunami valabile pentru coasta sa de est după cutremurul din Japonia, precizând că valuri de până la 2,08 metri ar putea ajunge la ţărm, a relatat agenţia de presă Yonhap, citând postul de radio de stat nord-coreean.

Oameni prinși sub casele prăbușite

ACTUALIZARE 13.00 Purtătorul de cuvânt al Guvernului din Japonia a avertizat într-o conferință de presă că există risc să se producă noi cutremure.

El a spus că autoritățile încă evaluează pagubele.

Șase oameni sunt prinși sub dărâmăturile unor case prăbușite în urma cutremurelor.

Oficialul a adăugat că sunt informații despre mai multe imobile prăbușite.

Nu sunt probleme la centralele nucleare, anunță autoritatea de reglementare

ACTUALIZARE 12.10 Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunţat că nu au fost identificate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power Ohi şi Takahama din prefectura Fukui, scrie BBC.

Centrala Shika din Ishikawa a companiei Hokuriku, situată cel mai aproape de epicentrul cutremurului, oprise temporar funcţionarea celor două reactoare înainte de cutremur în vederea efectuării unor verificări regulate, a indicat agenţia.

ACTUALIZARE 12.00 Autoritățile din Japonia au emis noi avertismente privind producerea de cutremure în întreaga țară. Alertele includ acum prefecturile Ishikawa, Niigata, Nagano și Toyama.

Peste 30 de cutremure - cu magnitudini cuprinse între 3,6 și 7,6 - au lovit centrul Japoniei în ultimele trei ore, scrie BBC.

Răniți aduși la spitalul din Suzu

ACTUALIZARE 11.50 Mai multe persoane rănite sunt aduse la spitalul din Suzu, în Ishikawa. Transportul răniților este dificil din cauză că drumurile sunt afectate de cutremur.

Spitalul funcționează folosind propriile generatoare, deoarece curentul a fost întrerupt în cartier, scrie The Guardian.

Meteorologii estimează că temperaturile din zona afectată vor scădea spre un grad Celsius la noapte, ceea ce va face dificilă situația pentru oamenii din cele 36.000 de locuințe rămase fără curent electric. 

ACTUALIZARE 11.40 Mai multe autostrăzi au fost închise circulaţiei în zona centrală a Japoniei, potrivit unui operator de autostrăzi din regiune.

Circulaţia trenurilor de mare viteză (shinkansen) între Tokyo şi departamentul Ishikawa, unde au avut loc cutremurele, a fost de asemenea suspendată, a anunţat Japan Railways.

Compania aeriană japoneză ANA a întors din drum patru avioane care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama şi Ishikawa după cutremur, în timp ce Japan Airlines a anulat majoritatea zborurilor de luni către regiunile Niigata şi Ishikawa, potrivit TV Asahi.

Alerte de tsunami în Rusia

ACTUALIZARE 11.35 Rusia a emis alertă de tsunami pentru orașul Vladivostok. Pescarii au fost avertizați să nu iasă cu bărcile în larg, scrie TASS, citată de The Guardian. 

Și Coreea de Sud a emis alerte privind creșterea nivelului mării, a informat agenția de presă Yonhap. Autoritățile din Gangwon i-au îndemnat pe oameni să evacueze zona. 

ACTUALIZARE 11.25. Rusia a emis o alertă de tsunami pentru coasta vestică a insulei Sahalin. O evacuare este în curs de desfăşurare, a anunţat departamentul regional pentru situaţii de urgenţă, potrivit agenţiei TASS.

Ulterior, informațiile privind evacuarea au fost șterse de pe site-ul departamentului pentru situații de urgență, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 11.20. 20 de cutremure cu magnitudinea 4 sau mai puternice au avut loc în largul coastelor prefecturii Ishikawa şi a prefecturii vecine Niigata, între orele 16.06 şi 17.29, ora locală, scrie The Guardian.

Imagini din oraşul Wajima cu case prăbuşite şi avariate, alături de drumuri cu fisuri uriaşe, au fost difuzate de NHK, postul public de televiziune din Japonia. Pagubele par a fi rezultatul cutremurului şi nu al tsunami-ului de 1,2 metri care a lovit zona.

O poartă tradițională torii a fost avariată la un sanctuar din Kanazawa, prefectura Ishikawa.

Momentul în care cutremurul a lovit coasta Japoniei  

ACTUALIZARE 11.15 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 11.10 Oficialii din orașul Suzu din prefectura Ishikawa spun că mai multe case și stâlpi de electricitate s-au prăbușit acolo în urma cutremurului, potrivit NHK.  

Primele valuri de tsunami au lovit coasta Japoniei

ACTUALIZARE 11.00 Primele valuri de tsunami, unele de peste un metru înălțime, au lovit coasta Japoniei, potrivit rapoartelor citate de BBC.

Valuri de până la 1,2 metri au fost raportate în portul Wajima al prefecturii Ishikawa la 16:21, ora locală (07:21 GMT), a transmis NHK.

Valuri de 0,8 metri au fost raportate și de către autoritățile orașului Toyama.

Oamenii din aceste zone au primit ordin de evacuare.

Harta zonelor pentru care a fost emisă alertă de tsunami

Celulă de criză în Japonia

ACTUALIZARE 10.45 Guvernul japonez a înfiinţat o celulă de criză pentru a gestiona efectele cutremurului.

Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

36.000 de locuințe rămase fără curent electric

ACTUALIZARE 10.10 Compania de energie electrică Hokuriku din Japonia a raportat că peste 36.000 de case au rămas fără curent electric imediat după cutremur.

Televiziunea publică a afișat mesajul „EVACUAȚI”, scris cu majuscule, îndemnând locuitorii să fugă în zone mai înalte. 

Agenția de meteorologie a Coreei de Sud a avertizat că valuri de 0,3 m ar putea lovi coasta de est a țării, între orele 18:29 și 19:17, ora locală (09:29 - 10:17 GMT).

Știrea inițială:

Potrivit UGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 16:10 (9:10, ora României) şi s-a simţit inclusiv în capitala Tokyo.

Seismul s-a produs în centrul arhipelagului. Este posibil ca undele să provoace valuri de până la 5 metri înălțime în Ishikawa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Agenţia de Meteorologie din Japonia a emis o avertizare de tsunami care vizează regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata şi Toyama.

Alertă de tsunami în Japonia, după un cutremur de 7,6. Oamenii au primit ordin să fugă. Imagini cu distrugerile provocate de seism

"Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat şi să se îndrepte către altitudini mai mari", a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce cutremurul a lovit Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (07:10 GMT).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Valuri de peste 1 metru înălţime au lovit coasta oraşului Wajima din regiunea Ishikawa, a raportat postul NHK.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Clădirile au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo, conform agenţiei DPA. În această regiune nu au fost raportate pagube sau victime la scurt timp după producerea cutremurului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deocamdată nu sunt informații despre eventuale victime sau despre pagubele produse de seism. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică eventuale probleme apărute la centralele sale nucleare, conform NHK. Un purtător de cuvânt al Kansai Electric Power a declarat că în prezent nu există anomalii la centralele sale nucleare, dar compania monitorizează atent situaţia, relatează Reuters.

Intensitatea seismului a fost revizuită în urcare, după ce iniţial a fost anunţată magnitudinea preliminară 7,4.

Serviciul seismologic al Statelor Unite (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,4.

Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume. Un cutremur uriaş şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, devastând oraşe şi declanşând avarii şi scurgeri la centrala nucleară de la Fukushima.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri