De ce nu a raportat Coreea de Nord niciun caz de coronavirus până acum, deși se află în mijlocul epidemiei

Data actualizării: Data publicării:
Localnici într-o piață din Coreea de Nord
FOTO: Guliver/ Getty Images

Au trecut aproape două luni de la descoperirea coronavirusului în orașul chinez Wuhan, iar până acum aproape toate țările și teritoriile din Asia de Est au confirmat cazuri. Dar nu și Coreea de Nord.

Una dintre cele mai sărace țări din lume ar fi reușit să evite virusul, potrivit informațiilor oferite de stat, deși peste graniță, în China, coronavirusul a ucis peste 600 de persoane și a infectat zeci de mii de oameni.

Peste 300 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în peste 25 de țări din toată lumea - inclusiv alte două țări care au graniță comună cu Coreea de Nord: Rusia și Coreea de Sud. De fapt, toate țările și teritoriile aflate pe o rază de 2.500 de kilometri de Coreea de Nord, cu excepția Mongoliei - o țară slab populată, au raportat cel puțin un caz de coronavirus.

Trei posibilități

Nu este clar încă deocamdată cum au reușit nord-coreeni să evite virusul. Coreea de Nord ori este o țară foarte norocoasă, ori nu dezvăluie informații, ori culege unul dintre puținele beneficii ale izolării.

Autoritățile nu au recunoscut existența vreunui caz confirmat de coronavirus, însă Nam Sung-wook, profesor la Universitatea din Coreea de Sud și fost șef al Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud (NIS), spune că este foarte posibil ca o persoană din Coreea de Nord - o țară cu 25 de milioane de locuitori - să fi contractat virusul.

Oamenii de știință încă încearcă să afle cum se răspândește coronavirusul, însă nu ar fi pe calea aerului. Încă nu se știe dacă pacienții infectați care nu prezintă simptome îl pot transmite mai departe. Nam suspectează că un pacient chinez infectat ar fi putut trasmite boala unui om din Coreea de Nord pe la graniță.

"Știm că regiunile din China apropiate de granița cu Coreea de Nord, precum Dandong și Shenyang, au confirmat prezența cazurilor de coronavirus. Aproximativ 90% din comerțul desfășurat de Coreea de Nord se face cu China și știm că numeroase persoane, autobuze și trenuri au trecut granița între cele două țări până Phenian a introdus restricții pentru a opri răspândirea virusului", a declarat Nam pentru CNN.

Deși nu a recunoscut prezența unor cazuri sau unor persoane infectate, Coreea de Nord a fost neobișnuit de transparentă cu privire la eforturile sale de a combate virusul. Pare că Phenianul ia epidemia foarte în serios, potrivit informațiilor oferite de agenția de stat KCNA.

Coreea de Nord și-a închis granițele pentru toți turiștii străini, majoritatea chinezi, ca măsură de precauție, potrivit unei agenții de turism care efectuează sejururi în statul asiatic.

Pe 30 ianuarie, agenția KCNA a anunțat că autoritățile au declarat stare de urgență și că au fost create centre medicale în toată țara. Totodată, toți oamenii care au intrat în țară după 13 ianuarie au fost puși "sub supraveghere medicală".

KCNA a anunțat că autoritățile au pus la punct un sistem prin care puteau diagnostica rapid cazurile suspecte. Experții internaționali sunt sceptici cu privire la eficiența acestor măsuri.

Sectorul medical din Coreea de Nord este plin de lipsuri

Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate țări din lume, iar informațiile de orice tip sunt greu de aflat.

Sectorul medical nu face diferență. Coreea de Nord nu a recunoscut niciodată câți oameni au murit în timpul foametei din anii '90, deși experții vehiculează peste 2 milioane de morți.

Choi Jung-hun, un fost medic în Coreea de Nord, fugit din țară în 2011, povestește despre nivelul redus de dotări și consumabile. În 2006-2007, când statul se confrunta cu o epidemie de pojar, nu existau resurse pentru a ține bolnavii supravegheați în carantină tot timpul și nici centre de izolare. "Când pacienții din carantină sau centre de izolare nu primeau suficientă mâncare, ei evadau", spune Choi.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri