Denis Șmîhal: Rușii sunt piraţi în Marea Neagră şi testează capacităţile şi unitatea NATO

Data publicării:
Premierul ucrainean Denis Șmihal.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal. Foto: Profimedia Images

Ruşii „sunt piraţi în Marea Neagră şi testează capacităţile NATO şi unitatea NATO” în regiune, a spus premierul Ucrainei, Denis Șmîhal, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24. Declarația vine în condițiile în care rușii sunt din ce în ce mai agresivi în Marea Neagră, mai ales după Rusia a ieșit din acordul pentru cereale, încheiat anul trecut cu ONU.

„Din păcate, rușii sunt piraţi în Marea Neagră şi testează capacităţile NATO şi unitatea NATO în Marea Neagră. De altfel, distrugerea acestei iniţiative de la Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina duce la destabilizare în Africa și în regiuni din Orientul Mijlociu și Asia. Și acestea vor avea influențe asupra Europei. Absolut. Înțelegem acest lucru și îl știm. Așa că rușii, folosesc mâncarea ca armă. Din nou, din păcate”, a spus premierul ucrainean, care a făcut vineri o vizită la București.

„Toate acestea, ne îndeamnă să fim foarte uniți și să protejăm acest coridor pentru transportul grânelor prin Marea Neagră și pe 16 august, prima navă a ieşit din portul maritim Odesa, iar acum este în Turcia. Deci a avut succes. Eu știu că vom continua. Solicităm sprijin și protecție din partea partenerilor noștri, cerem României, Bulgariei, NATO să creeze protecție pentru acest coridor al grânelor din Ucraina, ca să ne putem exporta cerealele”, a continuat el.

„Evitarea unei crize alimentare este sarcina numărul unu pentru noi toți. Ucraina a fost și este foarte responsabilă în obligația noastră de a furniza alimente și securitate alimentară acestor țări cu care avem relații de mulți ani și, în special, țărilor africane și asiatice. Din această cauză, știu că această inițiativă a grânelor, care a fost semnată de Ucraina, Turcia și ONU, va continua. Rusia nu a făcut parte din acest acord, dar îi îndemn pe toți partenerii să facă presiuni asupra Rusiei. Nu distrugeți acest coridor al grânelor. Nu distrugeți securitatea alimentară globală. Este extrem de important și niciun pirat din Marea Neagră nu ar trebui să încerce să testeze ce va face NATO pentru această securitate alimentară, cu securitatea alimentară globală”, a mai spus Șmîhal.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri