Descoperire „extraordinară” sub pardoseala catedralei Notre Dame. Comoara găsită în timpul lucrărilor de reconstrucție

Data actualizării: Data publicării:
Catedrala Notre Dame din Paris.
Catedrala Notre Dame din Paris. Foto: Profimedia

Săpăturile arheologice făcute sub catedrala Notre Dame din Paris au scos la iveală o comoară extraordinară - statui, sculpturi, morminte și piese dintr-un paravan original datând din secolul al XIII-lea, relatează The Guardian.

Descoperirile includ mai multe morminte antice din Evul Mediu și un sarcofag de plumb, îngropat în inima monumentului devastat de incendiul din 2019. Experții francezi spun că descoperirea este „extraordinară și emoționantă”.

„Am descoperit toate aceste bogății la doar 10-15 de centimetri sub plăcile de pardoseală. A fost total neașteptat. Sunt piese excepționale care documentează istoria monumentului”, a spus Christophe Besnier, care a condus echipa științifică pentru săpături.

„A fost un moment emoționant. Dintr-o dată am găsit câteva sute de piese, de la fragmente mici la blocuri mari, inclusiv mâini, picioare și fețe sculptate, decorațiuni arhitecturale și plante. Unele dintre piese erau încă colorate”, a adăugat el.

Descoperirea a fost făcută publică de institutul național de arheologie din Franța, Inrap. O echipă de la institut a fost chemată să efectueze „săpături preventive” sub o secțiune a podelei catedralei, înainte ca o schelă de 100 de metri înălțime de 600 de tone să fie ridicată pentru a reconstrui turla monumentului, distrusă de incendiu.

Până acum, mai existau doar câteva bucăți din paravanul original de la Notre Dame, o despărțire ornamentală între cor și naos care separa clerul și corul de congregație. Unele dintre acestea sunt în depozitele catedralei, în timp ce altele sunt expuse la Luvru. În bisericile catolice, majoritatea paravanelor au fost înlăturate în timpul Contrareformei din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Restul paravanului de la Notre Dame pare să fi fost îngropat cu grijă sub podeaua catedralei în timpul restaurării clădirii de către Eugène Viollet-le-Duc - cel care a adăugat celebra turlă - la mijlocul secolului al XIX-lea.

Una dintre cele mai neobișnuite piese este o sculptură intactă a unui cap uman, despre care se crede că este o reprezentare a lui Isus, sculptată în piatră.

Experții cred că sarcofagul de plumb conține trupul unui înalt prelat al bisericii, care ar putea data din secolul al XIV-lea. O cameră introdusă în sicriu a scos la iveală rămășițe de plante sub capul defunctului, alături de păr și fragmente de pânză, dar nu există o placă pe baza căreia să se poată face o identificare.

Dominique Garcia, președintele Inrap, a spus că vor fi făcute examinări suplimentare, inclusiv teste ADN.

„Un sarcofag care conține un corp uman nu este un obiect arheologic. Acestea sunt rămășițe umane și, atunci examinăm sarcofagul și analizăm corpul și alte obiecte din interior, trebuie să facem acest lucru cu respect”, a adăugat el.

El a spus că nu a fost luată nicio decizie cu privire la locul unde va fi reîngropat cadavrul după finalizarea testelor.

„Este posibil să fie reîngropat undeva în catedrală”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri