Dezastru umanitar în Irak

Data publicării:
dezastru umanitar irak

Dezastru umanitar în nord-estul Irakului, unde sute de civili, printre care numeroşi copii, suferă de foame şi de sete în deşert. Oamenii au fugit cu ce au apucat din calea teroriştilor Stat Islamic şi acum aşteaptă o mână de ajutor. Chiar şi aşa, oamenii spun că mai bine stau în deşert fără apă şi mâncare decât să sufere sub teroarea ISIS.

Copii care plâng de foame, de sete sau care au leşinat de epuizare, totul - pentru a scăpa din mâinile teroriştilor din gruparea Stat Islamic. Puţinele tabere de refugiaţi din regiune sunt pline până la refuz, aşa că singura opţiune de salvare o reprezintă fuga în deşert. Speranţa de viaţă a refugiaţilor a început să se năruiască după ce au rămas fără apă şi alimente, sub soarele arzător.

Taha Hussein Awad, refugiat: „Sigur că o să stăm aici, aici e mai bine decât dincolo (n.r. - în teritoriul controlat de ISIS), dacă mă întorc acolo voi fi decapitat, mă vor ucide imediat.”

În sprijinul refugiaţilor au sărit soldaţii kurzi din trupele Peshmerga, care le-au împărţit alimente şi apă, în special copiilor. Însă luptătorii kurzi rămân vigilenţi pentru că teroriştii s-au folosit adesea de refugiaţi pentru a se infiltra între liniile inamicilor lor.

Kamal Kirkuki, comandant Peshmerga: „Am arestat foarte mulţi terorişti în situaţii asemănătoare. Unii dintre eu s-au infiltrat dându-se drept refugiaţi dar aveau explozibil în interiorul bucăţilor de săpun, l-am detectat.”

Trupele kurde nu le pot fi însă de ajutor în permanenţă refugiaţilor, pentru că trebuie să elimine grupările teroriste din regiune. În aceste condiţii, soarta sutelor de oameni care au fugit în deşert rămâne incertă. Oamenii speră că trimişi ai guvernului regional kurd sau angajaţi ai organizaţiilor umanitare îi vor salva până la urmă de la moarte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri