Distrugerea barajului Nova Kahovka. Marea Neagră a devenit „o groapă de gunoi și un cimitir de animale”, spun autoritățile ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Un copil merge prin mâlul lăsat în urmă de inundațiile provocate de distrugerea barajului Nova Kahovka în regiunea Zaporojie din Ucraina, pe 10 iunie 2023.
32 de localități de pe malul vestic al Niprului sunt încă inundate. Foto: Profimedia Images

Inundațiile provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka au transformat coasta Mării Negre din dreptul Odesei, unde se varsă râul Nipru, într-o „groapă de gunoi și un cimitir de animale”, a anunțat ministerul ucrainean de Interne, scrie CNN.

„Multe mine, muniții și alte obiecte explozibile sunt purtate în mare și eșuează apoi pe țărm”, se arată într-un comunicat al ministerului, care avertizează că gunoaiele și substanțele toxice aduse de viitură au afectat deja peștii de aici.

”Consecințele acestui ecocid sunt teribile”, se mai arată în comunicat.

2.699 de oameni, printre care 178 de copii, au fost evacuați din regiunea Herson până sâmbătă, a anunțat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin.

Însă operațiunile de duminică sunt îngreunate din cauza furtunilor și vijeliilor care afectează zona, condiții în care voluntarilor nu li se mai permite să intervină, din motive de siguranță, a anunțat acesta.

Oleksandr Prokudin a furnizat date și despre nivelul de poluare din apele aduse de inundații.

„Concentrația de substanțe dăunătoare în mostrele de apă este de 10 ori peste nivelul maxim admis”, spune acesta.

32 de localități de pe malul vestic al Niprului erau încă inundate, iar 3.784 de imobile rezidențiale se află încă sub apă.

Prokudin a adăugat că pe malul estic, în zona controlată de ruși, situația este critică.

„Sunt 14 localități inundate acolo. Autoritățile de ocupație nu fac evacuări”, a declarat oficialul.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri