Dmitro Kuleba propune Chinei să devină „unul dintre garanții securității Ucrainei”

Data publicării:
Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a propus sâmbătă Chinei să devină unul dintre garanții securității Ucrainei, potrivit The Guardian.

Presa de stat din China a publicat sâmbătă două interviuri cu miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei.

Dmitro Kuleba a cerut Chinei, dar și celorlalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, să ofere garanții de securitate pentru Kiev, potrivit agenției Xinhua.

„Propunem Chinei să devină unul dintre garanții securității Ucrainei, acesta este un semn al respectului și încrederii noastre în Republica Populară Chineză”, a spus Kuleba. „Credem, de asemenea, că acest război nu este în interesul Chinei”, a adăugat acesta.

El a mai spus că situația nu escaladează din cauza Ucrainei: „Ne exercităm dreptul de a ne apăra". 

China, care s-a apropiat de Moscova în ultimii ani, deși a avut, de asemenea, legături diplomatice cordiale și legături comerciale puternice cu Ucraina, a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra țării sau să numească acțiunile sale acolo o invazie.

În 2013, China s-a angajat să ofere Ucrainei „garanții de securitate” dacă va fi invadată sau amenințată cu un atac nuclear, dar a părut evazivă pe aceeași temă în urma atacului Rusiei, potrivit unui raport al AFP, citat de The Guardian.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri