Egiptul a renunțat la o mare parte din despăgubirile cerute inițial pentru blocarea Canalului Suez

Data actualizării: Data publicării:
Nava Ever Given care blochează canalul Suez, imagine din satelit
Imagine din satelit a navei Ever Given care a blocat canalul Suez. Foto: Profimedia Images

Egiptul a decis să reducă semnificativ valoarea despăgubirilor cerute de la proprietarul japonez al navei ''Ever Given'', care în luna martie a blocat timp de şase zile Canalul Suez, provocând pierderi enorme. Autoritatea Canalului Suez (SCA) cere 550 de milioane de dolari, după ce inițial stabilise o sumă de 916 milioane. Reprezentanții SCA au motivat că au luat această decizie "din respect", compania care deține nava informând că valoarea mărfurilor transportate era de 750 milioane de dolari. 

La finalul lunii martie, Canalul Suez a fost blocat timp de aproape o săptămână de nava ''Ever Given", cu o lungime de 400 de metri, care a eșuat pe diagonala Suezului, una dintre cele mai aglomerate rute de navigaţie ale lumii.

Autoritatea Canalului Suez a solicitat inițial despăgubiri în valoare de 916 milioane de dolari de la firma japoneză Shoei Kisen, care deține nava, şi a sechestrat nava port-container în așteptarea sumei cerute. 

''După ce compania care este proprietarul navei ne-a informat că valoarea mărfurilor transportate era de 750 milioane de dolari, am decis, din respect, să ne reducem valoarea despăgubirilor la 550 milioane de dolari", a declarat duminică seara şeful Autorităţii Canalului Suez, amiralul Ossama Rabie, potrivit AFP

Suma de 916 milioane de dolari fusese stabilită de autoritățile de la Cairo pe baza unei estimări preliminare care ar fi arătat că marfa de la bordul navei Ever Given se ridica la trei miliarde de dolari, a mai precizat amiralul Rabie.

 Canalul Suez este una dintre cele mai importante căi navigabile din lume şi leagă Marea Mediterană de Marea Roşie şi de căile de transport către Asia. În prezent, acesta are o lungime de 190 de mile, o adâncime de 24 de metri şi o lăţime de 203 de metri.

Citește și: Canalul Suez va fi lărgit pentru evitarea unui nou blocaj precum cel produs de nava Ever Given. Egiptul anunță finanțări „uriașe”

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri