Elveția va găzdui un summit global pentru „formula de pace” în conflictul Ucraina-Rusia, la cererea lui Volodimir Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
zelenski și viola amherd
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski (st) și președinta Elveției Viola Amherd (dr) au susținut o conferință de presă la Berna. Sursa foto: Profimedia Images

Elveția a acceptat luni să găzduiască un summit global pentru pace în Ucraina, la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Echipele celor două țări încep organizarea de marți, transmite Reuters.

Elveția neutră a acționat anterior ca un agent pentru rezolvarea conflictelor și ar putea ajuta acum la găsirea unei soluții pentru războiul care a început când Rusia a trimis trupe în Ucraina.

„La cererea președintelui ucrainean, Elveția a fost de acord să găzduiască un summit cu privire la formula păcii”, a spus guvernul elvețian. „Acum se elaborează mai multe detalii”.

Vorbind alături de omologul său elvețian, Viola Amherd, la o conferință de presă la Berna, Zelenski nu a oferit o listă extinsă a participanților la summitul pentru pace planificat, dar a sugerat cine dorește să participe.

„Suntem deschiși tuturor țărilor care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială la summitul pentru pace, așa că trageți concluzii despre cine invităm”, a spus Zelenski.

„Ne-am dori ca Sudul Global să fie prezent... este important pentru noi să arătăm că întreaga lume este împotriva agresiunii Rusiei, iar întreaga lume este pentru o pace dreaptă”, a mai spus președintele Ucrainei.

Nici Zelenski, nici Amherd nu au oferit detalii despre când sau unde ar putea avea loc summitul în Elveția. Ei au spus că echipele lor vor începe să-l organizeze începând de marți.

Zelenski se află în Elveția, unde urmează să se întâlnească cu alți lideri mondiali la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Printre demnitarii pe care i-ar putea întâlni ar fi și premierul chinez Li Qiang, care se află și el la Davos în această săptămână.

Ucraina a declarat duminică că este vital ca Beijingul să fie implicat în discuții pentru a pune capăt conflictului.

Zelenski a spus luni că China, unul dintre aliații cheie ai Rusiei, a jucat „un rol important” în lume și dorește ca Beijingul să participe.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri