Emiratele Arabe Unite îl acuză pe Borrell de rasism. Șeful diplomației UE a spus că Europa e „o grădină”, iar restul lumii „o junglă”

Data publicării:
Josep Borrell
Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Autorităţile de la Abu Dhabi l-au convocat luni pe şeful interimar al delegaţiei UE în Emiratele Arabe Unite pentru a-i cere explicaţii cu privire la comentariile făcute săptămâna trecută de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, pe care administraţia emirateză le consideră rasiste, informează Reuters.

Ministerul de externe din Emiratele Arabe Unite a declarat că remarcile sunt "nepotrivite şi discriminatorii" şi "contribuie la agravarea climatului de intoleranţă şi discriminare la nivel mondial", conform agenţiei de ştiri de stat emirateze WAM, scrie Agerpres.

În alocuţiunea sa în faţa absolvenţilor Academiei diplomatice de la Colegiul Europei din oraşul belgian Bruges, difuzată pe scară largă online de săptămâna trecută, Borrell a numit Europa "o grădină", iar mare parte a restului lumii o "junglă" care "ar putea invada grădina" europeană.

"Grădinarii ar trebui să aibă grijă de grădină, dar nu vor proteja grădina construind pereţi. O grădină mică şi drăguţă înconjurată de ziduri înalte pentru a preveni pătrunderea junglei nu va fi o soluţie. Pentru că jungla are o capacitate de creştere puternică, iar zidul nu va fi niciodată suficient de înalt", afirmase Borrell.

"Grădinarii trebuie să meargă în junglă. Europenii trebuie să se implice mai mult în relaţia cu restul lumii. În caz contrar, restul lumii ne va invada", a spus el.

Într-o conferinţă de presă organizată luni, Josep Borrell a negat că mesajul său ar fi rasist sau colonialist, a informat agenţia de presă EFE. Comentariile au fost menite să respingă ideea unei "Europe fortăreţe" şi să încurajeze studenţii să interacţioneze cu lumea, a spus el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri