Erdogan compară atacurile SUA în Yemen cu cele ale Israelului în Gaza. „Încearcă să provoace o baie de sânge în Marea Roşie”

Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan la microfon
Recep Tayyip Erdogan consideră că bombardamentele americane şi britanice asupra unor obiective Houthi sunt similare cu cele israeliene asupra Fâşiei Gaza. Foto: Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat vineri că reacţia Statelor Unite şi a Regatului Unit împotriva rebelilor Houthi din Yemen constituie o „utilizare disproporţionată a forţei”.

Liderul de la Ankara consideră că bombardamentele americane şi britanice asupra unor obiective Houthi sunt similare cu cele israeliene asupra Fâşiei Gaza: „America şi Israelul utilizează aceeaşi forţă disproporţionat împotriva palestinienilor, iar britanicii urmează exemplul Statelor Unite. Încearcă să provoace o baie de sânge în Marea Roşie”, a acuzat el.

Avioane de luptă, nave militare şi submarine americane şi britanice au lovit în mai multe locuri din Yemen noaptea trecută; atacurile au fost lansate ca represalii la cele ale Houthi, susţinuţi de Iran, asupra vaselor comerciale din Marea Roşie. Evoluţia constituie o extindere a conflictului din Gaza între Israel şi gruparea islamistă Hamas.

De la începutul războiului împotriva Hamas, în care şi-au pierdut viaţa potrivit autorităţilor din Gaza aproape 23.500 de palestinieni, Erdogan a fost unul din cei mai virulenţi critici ai Israelului şi ai sprijinului SUA pentru statul evreu, reaminteşte AFP.

Ofensiva aeriană şi terestră israeliană în Gaza a fost declanşată ca reacţie la atacul fără precedent din 7 octombrie anul trecut, lansat de Hamas pe teritoriul Israelului. Teroriştii au ucis atunci circa 1140 de oameni, majoritatea civili, şi au luat peste 200 de ostatici.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri