"Este doar o momeală, o nouă înscenare". Maria Zaharova acuză Kievul și Occidentul că încearcă să creeze o coaliție antirusească

Data publicării:
maria zaharova gesticuleaza
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a a diplomației ruse. Foto: Profimedia Images.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, acuză Kievul și puterile occidentale care sprijină Ucraina că încearcă să creeze o coaliție antirusească cu ocazia unei reuniuni pentru soluționarea războiului ce va avea loc la finalul săptămânii în Arabia Saudită. Oficialul rus susține că reuniunea este de fapt "o momeală", "o înșelătorie și o nouă înscenare" pentru țările care caută cu adevărat o înțelegere.

"Sub pretextul unei discuţii cu cei care nu sunt indiferenţi, ei vor de fapt să forjeze o coaliţie antirusească, care să demonstreze o pseudo-unitate pe plan internaţional respingând acţiunile Rusiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Reuniunea ar fi, potrivit ei, doar o "momeală" pentru ţările care vor cu adevărat o înţelegere şi care îşi doresc să evite un contencios de o "magnitudine şi mai mare". "Este într-adevăr o înşelătorie, o nouă înscenare", a adăugat Zaharova în conferinţa sa de presă obişnuită, potrivit Agerpres.

Rusia susține că formula Zelenski nu este congruentă cu pacea

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus susţine că aşa-numita "formulă Zelenski" de reglementare a conflictului în Ucraina, referindu-se la planul prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în acest sens, "nu are nimic de-a face cu pacea".

Reuniunea este o nouă încercare a Kievului de a "monopoliza dreptul de a prezenta iniţiative de pace", a afirmat Zaharova, subliniind că planul lui Zelenski este inacceptabil pentru Moscova.

"Pentru noi această poveste nu funcţionează şi nu va funcţiona", a spus ea.

Oficiali din 30 de state sunt așteptați la reuniunea din Arabia Saudită

După cum a relatat luni publicaţia americană The Wall Street Journal, Arabia Saudită va găzdui la sfârşitul acestei săptămâni o reuniune la care au fost invitaţi reprezentanţi din aproximativ 30 de ţări, între care nu doar state occidentale, dar şi aliaţi ai Moscovei, cum ar fi India şi Brazilia.

Reuniunea, la care ar urma să participe consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, ar fi o continuare a celei care a avut loc în iunie la Copenhaga şi la care au mai participat Turcia şi Africa de Sud.

Obiectivul final ar fi acela de a apropia poziţiile pe principii comune pentru o soluţionare paşnică a conflictului, care ar trebui să servească drept bază pentru viitoarele negocieri de pace.

China a fost încurajată să participe la reuniune

Alegerea oraşului saudit Jeddah drept gazdă a acestei reuniuni este menită, potrivit diplomaţilor occidentali, să încurajeze China să participe la această reuniune, având în vedere că Beijingul are relaţii bune cu Riadul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut clară poziţia Rusiei săptămâna trecută, la finalul summitului Africa-Rusia de la Sankt Petersburg.

"Armata ucraineană este în ofensivă, atacă, lansează o operaţiune ofensivă strategică pe scară largă. Nu putem opri focul atunci când suntem atacaţi", a spus el.

În acelaşi timp, Putin a negat că ar fi respins iniţiativele de pace chineză şi africană, deşi a recunoscut că punerea lor în aplicare este deocamdată "imposibilă".

Kievul a afirmat că scopul reuniunii de la Jeddah este de a restabili o "pace justă" conform formulei ucrainene.

"Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă asigurarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare", a explicat purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri