"Este plăcut, dar și un pic înfricoșător". Temperaturi record în opt țări europene, în Spania și Franța au fost 25 de grade Celsius

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe plaja
Temperaturi record în opt țări europene, în Spania și Franța au fost 25 de grade Celsius. FOTO: Profimedia Images

Mare parte din Europa a început anul cu temperaturi nefirești de ridicate. În unele zone s-au înregistrat chiar și 25 de grade Celsius. Primele zile din ianuarie au fost cele mai calde înregistrate vreodată în cel puțin 8 țări, printre care Polonia, Danemarca, Olanda și Spania.

Un val istoric de căldură a dus la stabilirea de recorduri de temperatură pentru luna ianuarie în mai multe state din Europa.

De exemplu, în 1 ianuarie, în capitala Poloniei s-au înregistrat 18 grade Celsius. Valori apropiate au fost și în alte țări. Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Cehia, Letonia, Lituania sau Spania au raportat temperaturi care de obicei sunt întâlnite doar în sezonul cald.

În nordul Spaniei și sudul Franței, termometrele au arătat chiar și 25 de grade Celsius.

Turist: "Este plăcut, dar și un pic înfricoșător. Temperatura este plăcută, suntem aici în vacanță. Vremea este perfectă pentru ciclism, dar știm că planeta arde. Ne bucurăm de vreme, dar în același timp este înfricoșător. Nu este normal pentru Bilbao să aibă o vreme atât de bună. Mereu plouă mult aici, este foarte frig. E ianuarie și parcă ar fi vară."

Temperaturi record s-au înregistrat și în sudul Spaniei.

Turist: "Este minunat, de aceea am venit, să ne plimbăm pe plajă, în soare, vremea este plăcută. Oamenii de știință spun că atmosfera și oceanele care se încălzesc tot mai mult fac recordurile mai ușor de doborât."

Peter Stott, meteorolog britanic: "La ceea ce asistăm în acest moment este vremea extremă, așa cum ați văzut, în toată Europa, recordurile fiind doborâte cu marje mari. Acum ne așteptăm la vreme extremă din când în când, dar există o legătură cu schimbările climatice aici, deoarece schimbările climatice fac aceste extreme mai frecvente și fac valurile de căldură mai intense. Este cu adevărat uimitor ceea ce vedem în Europa în acest moment și ne arată vulnerabilitatea pe care o avem, chiar și în părțile relativ bogate ale lumii, ne arată impactul, de exemplu, asupra industriei schiului din munții europeni".

Stațiuni celebre pentru sporturile de iarnă au rămas închise în mai multe țări din Europa din cauza temperaturilor record înregistrate pentru luna acesta.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri