Europa se pregătește pentru o vară de foc. Sute de pompieri, printre care și români, trimiși în zonele cu risc major de incendii

Data publicării:
incendii in grecia
Se anunță cea mai caldă vară din istoria continentului, iar autoritățile europene iau deja măsuri. FOTO: Profimedia Images

Europa e în alertă. Urmează o vară de foc cu temperaturi istorice și pericol uriaș de incendii de vegetație. Se anunță cea mai caldă vară din istoria continentului, iar autoritățile europene iau deja măsuri.

Sute de pompieri sunt trimiși în zonele cu risc major: Grecia, Franța și Portugalia. Printre salvatori se numără și 40 de pompieri români, care au plecat joi către Grecia.

Pompierii români o să ajungă în Atena. Regiunea Attica este una în care apar frecvent incendii devastatoare pe timpul verii. Este o suprafață imensă, de aproape 4.000 de kilometri pătrați. Cei mai mulți dintre militari sunt la prima misiune în afara țării, însă au fost instruiți de colegii lor care s-au luptat cu flăcările elene în anii trecuți.

Întreaga lume se pregătește pentru cea mai grea vară din istorie, cu temperaturi record și zeci de mii de hectare distruse de flăcări. De aceea, Uniunea Europeană a început deja să mute pompieri pe tot continentul.

Raed Arafat, șeful DSU: „În august, În Grecia, suntem înlocuiți, iar în august suntem prepoziționați în Franța. Asta a fost o acțiune coordonată de UE. S-a stabilit fiecare țară ce va primi. Au fost trei țări care au cerut prepoziționare: Franța, Grecia și Portugalia.”

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: „Nu e prima misiune ca instituție. Pentru unii dintre ei este prima misiune, alții au mai fost deja și și-au demonstrat profesionalismul. Au recunoaștere europeană. Sunt solicitați de statul elen. Sunt oameni a căror valoare este recunoscută.”

Cei 40 de pompieri români vor fi sub comanda protecției civile din Grecia. După două săptămâni, ei vor fi schimbați de alți 40 de militari.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri