Evreii din Germania critică guvernul Scholz pentru că s-a abținut la votul de la ONU privind Gaza. SUA și alte state au votat împotrivă

Data actualizării: Data publicării:
cancelarul german olaf scholz
Cancelarul Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Consiliul Central al Evreilor din Germania a criticat luni abţinerea Berlinului de la votul asupra rezoluţiei privind Gaza în Adunarea Generală a ONU, în timp ce cancelarul Olaf Scholz a apărat duminică decizia guvernului său, potrivit DPA, preluat de Agerpres. 

„Când vine vorba de asta la ONU, Germania, dintre toate ţările, nu are o poziţie clară împotriva relativizării terorii Hamas”, a declarat Josef Schuster, preşedintele Consiliul Central al Evreilor din Germania, pentru ziarul Bild. 

El s-a plâns, de asemenea, că „ura faţă de evrei şi ostilitatea faţă de Israel izbucnesc din nou în Germania”. Acest lucru se întâmplă în mod deschis pe străzi, în săli de curs sau teatre, a spus el, adăugând că nu se aştepta la evoluţiile din Germania din ultimele săptămâni. 

„Uneori nu recunosc această ţară”, a declarat Schuster. 

În timpul unei vizite în Nigeria, Scholz a spus că Germania „a muncit din greu pentru a obţine o decizie a Adunării Naţiunilor Unite care să fie realistă pentru situaţie”. 

„Deoarece nu am reuşit, ne-am abţinut”, a afirmat el duminică. 

Principala problemă a negocierilor a fost să nu se ignore „că a fost o agresiune, o agresiune brutală ucigaşă a Hamas care a omorât o mulţime de oameni, copii, bebeluşi, bunici, doar pentru un atac terorist”, a subliniat Scholz. 

„Acest lucru nu poate fi acceptat şi vom fi foarte clari în sprijinirea Israelului pentru a-şi apăra securitatea”, a adăugat el. 

Rezoluţia ONU, adoptată vineri cu o majoritate de două treimi, condamnă toate violenţele împotriva civililor israelieni şi palestinieni, solicită eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor civililor „deţinuţi ilegal” şi solicită acces umanitar neîngrădit în Fâşia Gaza. 

De asemenea, solicită o „încetare a focului umanitară imediată şi durabilă”, care să conducă la o „încetare a ostilităţilor”. Nu include o condamnare fără echivoc a terorii Hamas ca declanşator al războiului. 

O sută douăzeci de ţări au votat pentru rezoluţie, 45 s-au abţinut, iar 14 au fost împotrivă. Statele occidentale ale Uniunii Europene şi G7 nu au găsit o linie comună. În timp ce Franţa şi Spania au votat pentru rezoluţie, Germania, Marea Britanie şi Italia s-au abţinut. 

SUA, împreună cu mai multe state UE mai mici, cum ar fi Austria, Republica Cehă şi Ungaria, au votat împotriva rezoluţiei. 

Ambasadorul Israelului în Germania, Ron Prosor, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de votul Germaniei şi a cerut Berlinului să-i sprijine în mod clar ţara în cadrul Naţiunilor Unite. 

„Avem nevoie de sprijinul Germaniei la ONU”, a declarat Prosor sâmbătă. Abţinerea de la vot „pentru că nu poţi spune direct că Hamas este responsabilă pentru acest masacru crud nu este suficientă”, a criticat el. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri