Expert în vaccinuri: Următoarea pandemie ar putea fi și mai rea. Ar putea duce la mai multe decese decât Covid

Data actualizării: Data publicării:
planeta pamant intr-o celula de coronavirus
5 lucruri care trebuie rezolvate înainte de următoarea pandemie. Foto: GettyImages

Viitoarele pandemii ar putea duce la și mai multe decese decât actuala pandemie de coronavirus, a avertizat unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca.

Vaccinologul britanic Sarah Gilbert a susținut nevoia unor finanțări mai puternice și mai numeroase pentru prevenirea pandemiilor. Ea a avertizat, de asemenea, că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron și că oamenii trebuie să fie mai precauți până se vor afla mai multe informații despre noua tulpină mutantă.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile. Adevărul este că următorul ar putea fi și mai rău. Ar putea fi mai contagios sau mai letal, sau ambele. Nu putem permite să trecem printr-o situație ca aceasta prin care am trecut și să constatăm că, în ciuda pierderilor economice enorme pe care le-am suferit, încă nu asigurăm finanțare pentru pregătirea în prevenirea unei pandemii. Progresele pe care le avem și cunoștințele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a spus ea, citată de BBC.

În legătura cu varianta Omicron, Sarah Gilbert a declarat că proteina Spike conține mutații care cresc contagiozitatea virusului.

„Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii obținuți prin vaccinare pot deveni mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron. Până când vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”, a îndemnat ea.

Ea a cerut, de asemenea, ca progresul rapid observat în furnizarea de vaccinuri și medicamente în timpul pandemiei să fie valorificat. Nu a existat niciun motiv pentru care un vaccin universal pentru gripă să nu poată fi dezvoltat pentru a elimina amenințarea gripei, a exemplificat ea.

Marea Britanie a decis sâmbătă ca toate persoanele care intră în țară să prezinte un test COVID-19 negativ. Noua măsură se aplică începând de marți, inclusiv celor vaccinați și este menită prevină apariţia mai multor cazuri de infectare cu noua variantă Omicron, descoperită deja la 160 de cetățeni.

Începând de marți, 7 decembrie, la intrarea în Marea Britanie va fi solicitat un test negativ de tip RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare, inclusiv persoanelor vaccinate anti-COVID cu schema completă.

În prezent, persoanele care sosesc în UK trebuie să se autoizoleze şi să se testeze în maximum două zile de la sosire.

Și Nigeria a fost adăugată pe lista roşie, alături de Africa de Sud şi de alte ţări africane. Persoanele care vor intra în Marea Britanie din aceste state vor fi izolate 10 zile, în hoteluri de carantină.

Noile modificări ale regulilor de călătorie vin prea târziu pentru a limita un potențial nou val de COVID-19, generat de varianta Omicron. „Închizi ușa grajdului după ce calul a fugit”, a spus însă profesorul Mark Woolhouse, consilier al guvernului britanic

 Profesorul Woolhouse a declarat pentru BBC că Omicron „se răspândește destul de rapid” în Marea Britanie și că dacă tendințele actuale se mențin în lunile următoare, ar putea înlocui Delta ca tulpină dominantă la nivel mondial.

Marea Britanie a înregistrat duminică 86 de cazuri noi ale variantei Omicron și a ajuns la 246 de cazuri de infectare cu această mutație.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri