Facebook acuză că persoane având legături cu armata franceză desfășoară o campanie de trolling în stil rusesc

Data publicării:
trastatura trolling cyberbulling
Trolii ruși și francezi s-au încăierat pentru influență în Africa, acuză Facebook Foto: Guliver/GettyImages

Franța și Rusia par să se lupte pentru influență în Africa folosind mijloace similare: rețelele sociale. Facebook a acuzat marți că persoane având legături cu armata franceză au pus la cale o campanie disimulată de influențare online având ca țintă anumite părți ale Africii. Este pentru prima dată când Facebook acuză public pentru o operațiune de tip „trolling” persoane având legătură cu o armată occidentală, notează CNN.

Operațiunea a vizat cu precădere Republica Centrafricană și Mali și, într-o măsură mai mică, Nigerul, Burkina Faso, Algeria, Coasta de Fildeș și Ciad.

Facebook nu poate spune cu certitudine dacă operațiunea a fost coordonată de însăși armata franceză, așa că preferă formularea a fost opera unor „indivizi asociați” cu armata franceză, au precizat oficialii gigantului IT. Este vorba despre circa 100 de conturi și pagini de Facebook și Instagram, paginile de Facebook având circa 5.000 de urmăritori.

Însă aceste tactici înșelătoare, în care persoanele respective s-ar fi folosit de Facebook ca să se dea drept localnici ai respectivelor țări, sunt asemănătoare cu campaniile de dezinformare întreprinse de guvernul rus. 

Trolling rus vs trolling francez

De altfel, Facebook a anunțat că în paralel cu eliminarea conturilor franceze respective, a șters și alte conturi, care postau dându-se drept tot cetățeni africani, dar care aparțineau unui grup rusesc de trolling. Au fost două rețele separate de pagini rusești, ambele legate de același grup de trolling. Aceste pagini aveau circa 6 milioane de urmăritori, a precizat Facebook. CNN spune că același grup rusesc de trolling s-ar fi implicat și în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

În unele cazuri, susține Facebook, falsele conturi franceze și ruse chiar interacționau unele cu celelalte.

Facebook a precizat că presupusele conturi franțuzești postau în franceză și arabă știri despre evenimente curente legate de politicile Franței în Africa francofonă, despre situația de securitate din diverse țări africane, acuzații despre o potențială interferență rusă în alegerile din Republica Centrafricană, comentarii în care era lăudată armata franceză și era criticată implicarea rusă în Republica Centrafricană, în condițiile în care în această țară urmează să aibă loc alegeri.

De partea cealaltă, conturile rusești îi criticau, la rândul lor, pe francezi. 

„Dacă în trecut am mai văzut operațiuni de influențare a acelorași regiuni, acum a fost prima oară când echipa noastră a descoperii două campanii - din Franța și din Rusia - care au interacționat una cu cealaltă, inclusiv împrietenindu-se, comentând și acuzând partea adversă ca fiind fake”, au declarat doi dintre oficialii Facebook specializați în probleme de securitate. 

Guvernul rus neagă constant că s-ar folosi de rețelele sociale pentru a influența opiniile oamenilor, iar guvernul francez încă nu a furnizat un comentariu în legătură cu acuzațiile formulate marți de Facebook, precizează CNN.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce i s-a întâmplat lui Babasha după ce a fost huiduit la concertul Coldplay. Abia acum a spus adevărul
Digi FM
Andreea Bălan rupe tăcerea despre împăcarea cu George Burcea
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul despre momentul când a luat o pauză de la actorie: „A fost înfricoșător”
Adevarul
Cazul Alinei Apostol, închisă în China, ignorat de Ciolacu, Ciucă, Gorghiu. Răspunsurile la mesajele...
Newsweek
China poftește la teritorii din Japonia și India. „Taiwanul i-a deschis apetitul"
Digi FM
De ce s-au despărțit Delia și Edi Iordănescu, deși toți credeau că vor ajunge în fața altarului: „A fost o...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
„Speră că nu voi supraviețui procedurilor de divorț!” Shannen Doherty, critici la adresa fostului soț, căruia...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia