Fermierii polonezi au devastat camioane ucrainene. Kievul acuză lipsa de reacție a Varșoviei: "Banda va începe să ucidă ucraineni"

Data publicării:
cereale aruncate pe sosea
Fermierii polonezi au devastat camioane ucrainene cu cereale. FOTO: pravda.com.ua

Ucraina reclamă o nouă escaladare a violenţei la frontiera cu Polonia, unde fermierii polonezi nemulţumiţi au aruncat pe şosea cereale ucrainene trimise către Uniunea Europeană. Reprezentantul comercial al Kievului acuză că "absenţa unei reacţii din partea autorităţilor poloneze va duce la şi mai multă xenofobie şi violenţă politică".

"Asistăm azi la o nouă escaladare a violenţei la frontiera noastră comună", a scris pe Facebook Taras Kacika, adjunct al ministrului ucrainean al economiei şi reprezentant comercial al Kievului. "Absenţa unei reacţii din partea autorităţilor poloneze faţă de distrugerea livrărilor va duce la şi mai multă xenofobie şi violenţă politică", a avertizat el, condamnând "indiferenţa" Varşoviei.

Kacika a susţinut chiar că în lipsa unei reacţii a autorităţilor, "banda" de agricultori polonezi nemulţumiţi "va începe să ucidă ucraineni fiindcă sunt ucraineni". El a menţionat şi riscul ca mărfuri din Polonia să fie distruse în Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În reţelele sociale au circulat fotografii şi înregistrări video în care se vede cum agricultorii din Polonia, care au blocat vineri mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, au golit pe şosea încărcătura din mai multe camioane ucrainene, pentru a protesta împotriva concurenţei pe care o consideră neloială, scrie Agerpres.

Irina Vereşciuk, vicepremier în guvernul de la Kiev, şi-a exprimat dezaprobarea pe Twitter: "Doare să vezi cereale ucrainene în drum".

Andri Sadovi, primarul oraşului Lvov din vestul Ucrainei, de lângă frontiera cu Polonia, a apreciat pe Telegram că acţiunile "ruşinoase" au ca autori "provocatori polonezi pro-ruşi".

Ucraineanu Iuri Holod a scris pe Facebook un mesaj redistribuit de peste 40.000 de ori: "Oare fermierii polonezi înţeleg cum recoltează confraţii lor ucraineni", care sunt nevoiţi "să demineze câmpurile şi să îşi rişte viaţa pentru a semăna - înţeleg ce înseamnă să supravieţuieşti Holodomorului?" (n. red. - foametea impusă în Ucraina de regimul dictatorului sovietic Iosif Stalin, în urma căreia au murit milioane de oameni în 1932-1933).

Polonia a susţinut Ucraina de la începutul invaziei ruse, dar între Varşovia şi Kiev au apărut fricţiuni legate de interzicerea unilaterală de către partea poloneză a importurilor de cereale ucrainene. În ultimele zile, autorităţile din Polonia au menţionat posibilitatea de a impune noi astfel de măsuri, pentru a proteja agricultura naţională.

Precedentele interdicţii au fost impuse de fostul guvern al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), însă au fost menţinute şi de noua coaliţie pro-europeană care a ajuns la guvernare după alegerile din octombrie anul trecut. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri