Formarea unui guvern în Bulgaria, extrem de dificilă. Boiko Borisov propune unul de tehnocrați: Să facem pace

Data publicării:
Boiko Borisov, premierul Bulgariei
Boiko Borisov. Foto: Getty Images

Boiko Borisov, premierul Bulgariei, propune ca viitorul guvern să fie format din tehnocrați. ”Propun să facem pace - haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea”, a transmis acesta, luni dimineață. Declarația vine după alegerile parlamentare de duminică, în care partidul conservator al lui Borisov a obținut cel mai mare scor, dar totuși prea puțin pentru a forma un nou cabinet.

"Propun să facem pace - haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea şi haideţi să facem tot ce putem pentru a ieşi din pandemia (de coronavirus) până în decembrie şi să începem să avansăm", a declarat Borisov la primele ore ale dimineţii de luni, citat de DPA şi BTA.

Borisov nu a explicat în detaliu ce experţi ar putea fi numiţi într-un astfel de guvern.

Citește și: Surpriza alegerilor din Bulgaria. O formațiune nouă, condusă de o vedetă TV, încurcă socotelile pentru formarea guvernului

Formarea unui guvern ar putea fi extrem de dificilă

Conform exit-poll-urilor, GERB, partidul lui Borisov, ar avea 25% dintre voturi. În afară de GERB, alte şase formaţiuni politice, dintre care trei sunt antisistem, ar urma să aibă mandate în noul parlament.

Ţinând cont de modul în care ar urma să se distribuie mandatele, formarea unui guvern ar putea fi extrem de dificilă. GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate, scrie Agerpres.

Surpriza scrutinului vine de la formațiunea pro-europeană numită ''Există un Astfel de Popor". Partidul format de doar un an și condus de un fost cântăreț și actor ar obține 17% din voturi.

Pe locul trei s-ar clasa socialiștii bulgari, cu doar 16%. 

Într-un video postat pe Facebook, Borisov s-a adresat partidelor antisistem: "Nu aveţi expertiză, nu aveţi oameni, ar trebui să învăţaţi, dar aveţi un potenţial enorm".

Rezultatele finale vor fi anunțate joi.

Cursă strânsă pentru poziţia a doua, necesară pentru formarea majorității

Partidul ITN ("Există un astfel de popor"), condus de prezentatorul TV şi cântăreţul Slavi Trifonov, şi Partidul Socialist, aflat în opoziţie, sunt cotate cu câte 15-17% din voturi.

Alte două partide de protest - Mişcarea Turcă pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS) şi Mişcarea Naţională Bulgară (IMRO, naţionalistă) - ar urma de asemenea să intre în legislativ, conform exit poll-urilor.

Formaţiunea de opoziţie Bulgaria Democrată (DB), ai cărei membri au participat la protestele de stradă de anul trecut în legătură cu acuzaţiile de corupţie împotriva coaliţiei de guvernământ conduse de GERB, se poate baza pe 10% din voturi. Cu toate acestea, liderul DB, Hristo Ivanov, nu a exclus organizarea de noi alegeri.

Toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.

Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator. De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.

Un număr de 6,7 milioane de persoane cu drept de vot au fost aşteptate la urne pentru a-i alege pe cei 240 de membri ai parlamentului de la Sofia. Conform Gallup International, prezenţa la vot a fost de circa 48%. Datele oficiale nu sunt încă disponibile.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri