GALERIE FOTO Efectele erupției vulcanului din Tonga: Apusuri uimitoare în Noua Zeelandă și Australia

Data actualizării: Data publicării:
Răsărit de soare în Altona Beach, Australia
Răsărit de soare în Altona Beach, Australia. Foto: GettyImages

Creșterea aerosolilor în stratosferă după erupția devastatoare a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apa, în ianuarie, creează culori uimitoare pe cer la răsărit și la apus, în Noua Zeelandă și Australia, relatează The Guardian.

Răsărit de soare în Altona Beach, Australia. Foto: GettyImages
Răsărit de soare în Altona Beach, Australia. Foto: GettyImages

Institutul Național al Apei și Atmosferei (Niwa) din Noua Zeelandă a fost inundat de mesaje de la oameni care întreabă ce cauzează acest „fenomen ciudat, dar minunat”.

Echipa de la Niwa bănuiește că erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai este „responsabilă” pentru acest fenomen.

Stația de Cercetare Atmosferică Lauder din Otago a spus că instrumentele sale au detectat creșteri neobișnuite de aerosoli în stratosferă, la aproximativ 20-25 de kilometri deasupra Noii Zeelande. Cercetătorii de la Institutul Pierre-Simon Laplace din Paris au spus că datele din saltelit au arătat, de asemenea, că concentrațiile de aerosoli stratosferici s-au triplat la latitudinea unde se află Noua Zeelandă pe glob, începând din aprilie.

Aerosolii din norii de gaz și cenușă vulcanică s-au dispersat pe tot globul, dar acum aerosolii s-au îndreptat spre sud.

„De obicei, când vezi un răsărit sau un apus, norii sunt cei care creează cele mai vibrante culori”, a spus Nava Fedaeff, un cercetător de la Niwa.

„Cu toate acestea, atunci când aerosolii stratosferici sunt prezenți după o erupție vulcanică, aceștia împrăștie lumina pe măsură ce soarele coboară sau răsare dincolo de orizont, creând nuanțe de albastru și violet pe cer”, a adăugat Fedaeff.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri