Gazprom, după tăierea gazului către Europa prin Nord Stream 1: Siemens e gata să înceapă reparațiile. Germanii neagă

Data actualizării: Data publicării:
nord stream 1 gazprom
Gazprom a suspendat livrarea de gaze pentru Europa prin Nord Stream 1, motivând defectarea unei turbine. Foto: Profimedia Images

Gazprom a anunțat sâmbătă că Siemens e gata să înceapă reparațiile la conducta Nord Stream 1, dar nu are unde să facă aceste reparații. Informația a fost însă negată de compania germană, care a precizat că nu i s-a făcut nicio solicitare pentru a îndeplini o astfel de sarcină, informează Reuters.

„Siemens va efectua reparațiile, conform contractului curent( ...), va detecta problemele și este gata să repare scurgerile de ulei. Doar că nu are unde să facă această reparație”, conform unui comunicat publicat pe contul de Telegram al Gazprom. 

Siemens Energy a precizat că nu i s-a solicitat să înceapă reparațiile dar și-a arătat disponibilitatea. În plus, reprezentanții Siemens au arătat că raportarea, de către Gazprom, a unei „scurgeri”, nu ar trebui, în mod normal, să afecteze funcționarea turbinei și că o operațiune de sigilare se poate face la fața locului.

„În plus, am menționat deja de mai multe ori că există suficiente turbine disponibile la stația de compresoare Portovaia”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei germane, citat de Reuters.

Cu o zi în urmă, Gazprom anunța suspendarea pe „termen nedefinit” a livrărilor de gaze pentru Europa prin conducta Nord Stream 1. Gazprom a invocat o defecțiune la o turbină, care a fost complet oprită, în vederea reparării.

În aceeași zi, un reprezentant al companiei  Gazprom a trimis o scrisoare către compania Siemens în care a anunțat problemele apărute la motor și necesitatea de a le remedia. Gazprom a precizat că a descoperit „scurgeri de ulei” în turbină ,în cursul lucrărilor de mentenanţă.

„Până când nu se elimină defecţiunea de funcţionare a echipamentului, tranzitul de gaze prin gazoductul Nord Stream rămâne complet suspendat”, a anunţat Gazprom .

Gazprom susține că a găsit defecțiuni despre care nu știa la instalațiile de pompare și, ca să le repare, sunt necesare piese din Germania, pe care le-a solicitat. Această cerere nu poate fi onorată, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană. În aceste condiții, gigantul rus al gazelor lasă să se înțeleagă că reparația și, implicit, reluarea livrărilor de gaze nu vor mai avea loc la data prevăzută.

Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa și funcționa la capacitate redusă încă de la jumătatea lunii iunie. De la sfârșitul lunii iulie funcționa la doar 20 la sută din capacitate.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri