Georgia trebuie să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană în această toamnă, susține ministrul de Externe al Ungariei

Data publicării:
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, spune că „este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia”. Foto: Profimedia Images

Peter Szijjarto susține că Georgia trebuie să primească statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit oficialului, credibilitatea blocului comunitar este în joc dacă ţara din Caucaz, care are un rol important în privința securității energetice regionale, nu primeşte acest statut până la finalul anului, transmite MTI. 

Georgia ar fi trebuit să primească statutul de candidat la aderarea la UE anul trecut, aşa cum s-a întâmplat cu Ucraina şi Republica Moldova, a declarat Szijjarto în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său georgian Ilia Darciaşvili, la Budapesta, adăugând că a fost vorba despre o decizie politică.

Şeful diplomaţiei ungare a evidenţiat rolul important al Georgiei în privinţa securităţii energetice şi protecţiei mediului şi a subliniat că acordul semnat de Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria la finalul anului trecut va duce la realizarea celui mai lung cablu electric submarin din lume.

Studiul de fezabilitate al acestui proiect va fi pregătit până în primăvara anului viitor. O reuniune a comitetului interministerial pentru acest proiect se va desfăşura în noiembrie la Budapesta.

Cei doi miniştri de externe au discutat şi despre războiul din Ucraina. Referitor la acest subiect, Szijjarto a spus că el şi omologul său georgian au căzut de acord că ''războiul trebuie să se încheie prin negocieri şi că trebuie depuse eforturi pentru izolarea conflictului şi nu pentru extinderea lui la nivel global''.

''În politica internaţională cei care pledează deschis pentru pace sunt supuşi unei presiuni foarte serioase'', a afirmat Peter Szijjarto, referindu-se la recenta expulzare a ambasadorului Georgiei de la Kiev. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri