Germania a permis Cehiei să revândă Ucrainei 58 de blindate care au aparținut armatei RDG

Data publicării:
vehicul blindat
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Germania a permis unei companii din Cehia să vândă Ucrainei 58 de vehicule blindate pentru infanterie, cele care au aparținut inițial fostei Republici Democrate Germane. A fost emis un permis pentru vehicule blindate de luptă bV-501 (fostele BMP-1), a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

Aceste tancuri, dotate cu un tun şi mitraliere, erau echipamente militare standard în armatele Pactului de la Varşovia.

Armata RDG a fost absorbită de Bundeswehr după reunificarea Germaniei în 1991, iar tancurile care s-au aflat în dotarea sa au fost ulterior vândute unei companii cehe. Aceasta le va livra acum armatei ucrainene.

Pentru revânzarea acestor tancuri, era obligatorie aprobarea părţii germane, din cauza aşa-numitei „clauze de utilizare finală” din contractul de vânzare iniţial, care împiedica vânzarea de echipament militar al Bundeswehr-ului către terţe părţi fără aprobarea Germaniei.

Potrivit unei relatări a ziarului Die Welt, compania cehă a încercat deja să revândă blindate armatei ucrainene în 2019, dar a fost blocată de guvernul Angelei Merkel, care nu voia să pericliteze dialogul său cu Rusia de la acea vreme.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri