Germania permite Poloniei să trimită în Ucraina 5 avioane MiG-29 moștenite de la fosta RDG

Data publicării:
mig 29 al fortelor aeriene poloneze in zbor
Germania permite Poloniei să trimită în Ucraina 5 avioane MiG-29 moștenite de la fosta RDG. Foto: Profimedia

Germania a aprobat cererea Poloniei de a exporta cinci avioane de luptă vechi MiG-29, primite de la Berlin, în Ucraina, pentru a consolida puterea aeriană a acesteia împotriva invaziei ruse, a anunţat joi ministerul german al apărării, Boris Pistorius, citat de Reuters.

Ministerul polonez al Apărării nu a comentat informația.

Pistorius a declarat că cererea privind avioanele a ajuns joi la Berlin și a fost aprobată în aceeași zi, ceea ce demonstrează că Germania e un partener de încredere.

Germania a moștenit 24 de avioane MiG-29 de la fosta RDG, după reunificarea din 1990. La acea vreme, aeronavele erau considerate printre cele mai avansate avioane de luptă din lume.

În 2004, Berlinul a predat Poloniei 22 de MiG-uri. Dintre cele două avioane rămase, unul a fost distrus într-un accident, iar unul este expus la un muzeu.

Polonia are nevoie de acordul Berlinului pentru a trimite aceste avioane într-o țară terță.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în timpul unei vizite la Varșovia, săptămâna trecută, că Polonia va contribui la formarea unei coaliții de puteri occidentale care să furnizeze avioane de război Kievului.

Ucraina, care intenționează să lanseze o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni, vrea să obțină avioane de luptă pentru a se apăra împotriva atacurilor aeriene ale trupelor rusești.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri