Foto Grecia. Șapte morți, printre care doi români, în urma unei furtuni puternice care a lovit peninsula Halkidiki

Data actualizării: Data publicării:
raw furtuna Sarti Grecia 100719 8 de la Marius Andronache WA
Foto: Marius Andronache

Doi cetăţeni români, o femeie şi un băiat de 8 ani, şi-au pierdut viaţa după ce acoperişul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki ) s-a prăbuşit ca urmare a fenomenelor meteo extreme (vânt foarte puternic, ploaie şi grindină) care au afectat miercuri seara nordul Greciei, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Sursa: Marius Andronache
Sursa: Marius Andronache

ACTUALIZARE 22:00. Cel mai nou bilanț al dezastrului din Grecia indică șapte morți și 120 de răniți. Printre victimele decedate se numără un copil şi o femeie din România. Și-au pierdut viața, deşi părea că sunt la adăpost, într-un local. Tavanul s-a prăbuşit peste ei. Mai mult, copilul a fost luat pe sus de rafale şi izbit de fereastra tavernei.

Citiți și: Cum au murit cei doi români în furtuna din Grecia. Copilul a fost luat pe sus de rafale, spun martorii oculari

Nordul Greciei este o destinație favorită de vacanță pentru mulți români. Și celebrul actor de comedie Mihai Bobonete a fost la un pas de moarte. „Nenorocire, așa ceva am mai văzut cu ochii mei la Făcăieni, prin 2000 și puțin, când împreună cu finul meu am fost luați pe sus de prima tornadă făcută publică de pe la noi. Aici, în Grecia, am fost la un pas să o mierlim, pentru că tot insistam să stăm pe terăsuca aia și să vedem ce se aude ca un șuierat așa... În ultima secundă ne-am ridicat și ne-am adăpostit. Horror a fost, vânt cu peste 120 km/h, ploaie extremă, copacii căzuți, acoperișuri smulse, garduri căzute, mașini luate pe sus, plaja nici nu zici că a fost...”, a scris Mihai Bobonete pe Facebook.

Citiți și:  Ce este furtuna supercelulară și cum se formează?

În vara anului trecut, Grecia a fost scena unei alte tragedii de proporții: incendii devastatoare, cauzate tot de vremea extremă, în urma cărora 91 de persoane, între care și turiști, și-au pierdut viața.

ACTUALIZARE 15:40 Cel puţin şapte persoane au murit, între care doi copii, şi aproape o sută au fost rănite în urma furtunii care a afectat miercuri noapte peninsula greacă Halkidiki, din nordul Greciei, potrivit unui nou bilanţ anunţat de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Au fost suficiente 15 minute pentru ca această zonă de coastă, o destinaţie turistică preferată de greci şi de străini, să-şi schimbe brusc peisajul. Rafale de vânt care au atins chiar şi 300 de kilometri pe oră, însoţite de ploi torenţiale şi grindină au smuls acoperişuri şi au doborât stâlpi de electricitate şi copaci.

Potrivit ministrului pentru protecţie civilă, Mihalis Hrisohoidis, persoanele decedate sunt turişti aflaţi în vacanţă în această zonă. Două victime sunt de naţionalitate rusă, doi sunt cehi, iar alţi doi sunt români. Între timp a apărut un corp neînsufleţit pe plaja din Sozopolis, care încă nu a fost identificat.

ACTUALIZARE. 10:40. Doi cetățeni români au decedat după furtuna din Halkidiki, Grecia, iar altul a fost rănit, fiind transportat la o unitate medicală din zonă pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Citiți și:  Imagini teribile din Grecia. "Avem o furtună supercelulară uriașă. Este terifiant"

ACTUALIZARE 7:10. Românii se aflau într-o tavernă din Nea Plaghia al cărei acoperiș s-a prăbușit din cauza vântului extrem de puternic. Informația a apărut în presa elenă, care citează membri ai echipelor de intervenție.

Autoritățile din Grecia nu au stabilit dacă este o legătură de rudenie între cei doi.

Ministerul Afacerilor Externe a luat legătura cu ambasada din Atena care urmează să obțină informații oficiale.

Alte zeci de persoane au fost rănite și au ajuns la spitale din Halkidiki și Salonic. Au fost date sute de apeluri la pompieri pentru inundații, copaci rupți sau drumuri blocate.

Aceasta este prima mare provocare pentru noul guvern de la Atena, care a activat deja o celulă de criză.

Protecția civilă a spus că fenomenele meteo din Halkidiki sunt fără precedent.

Citiți și:  Meteorolog: Un nou ciclon ajunge vineri în Grecia, dar și în Marea Neagră


Doi cetăţeni cehi în vârstă au fost ucişi după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau, în peninsula Halkidiki din nordul Greciei, care se bucură de popularitate în rândul turiştilor, conform informaţiilor furnizate de poliţie.

Alte două persoane, de naţionalitate rusă, un bărbat şi un băiat, şi-au pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit lângă un hotel din oraşul Potidea, aflat pe litoralul grecesc, potrivit autorităţilor.

Conform estimărilor unui centru medical, între 60 şi 70 de persoane au primit îngrijiri pentru rănile suferite, majoritatea fracturi.

„Este pentru prima oară în cariera mea de 25 de ani când am trecut prin aşa ceva”, a declarat directorul centrului medical, Athansios Kaltsas, pentru OPEN TV. „A fost dintr-odată, atât de brusc”.

Meteorologul Klearxos Marousakis a descris condiţiile meteo ca „extrem de neobişnuite” pentru această perioadă a anului. 

Imaginile de mai sus au fost filmate în stațiunea Sarti de pe brațul Sithonia de către un român aflat în vacanță acolo. A plouat torențial, iar vântul a suflat atât de tare, încât scaunele au fost luate pe sus și chiar fațadele unor clădiri au fost smulse. Furtuna puternică a fost însoțită și de grindină. Nord-estul Greciei, unde se află stațiuni populare printre turiștii români, se află și joi sub cod roșu și portocaliu de furtună.

Furtuni violente și în Italia

Furtunile violente fac prăpăd și în Italia. În nord-est, zeci de copaci au fost puși la pământ după ce vântul a suflat cu peste 60 de kilometri pe oră. Ministerul român de Externe îi atenționează pe cetățenii români care au programate călătorii în Italia în această perioadă că nordul și centrul peninsulei rămân sub cod galben de precipitaţii intense, grindină, furtuni şi intensificări ale vântului. 

Citiți și: Ministerul de Externe, avertisment pentru români: Evitaţi Italia şi Croaţia în perioada următoare!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri