Guvernatorul rus a cărui arestare a declanșat proteste uriașe anti-Putin a fost condamnat la 22 de ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Furgal
Foto: Profimedia Images

Un tribunal din regiunea Moscova l-a condamnat, vineri, la 22 de ani de închisoare pe fostul guvernator Serghei Furgal, a cărui arestare în vara anului 2020 a provocat ample şi rare manifestaţii ale opoziţiei în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Furgal, care spune că este nevinovat, a fost condamnat pentru că ar fi ordonat două crime şi încă o agresiune între 2004 şi 2005, potrivit agenţiilor de presă rusești, care precizează că el va trebui să-şi ispăşească pedeapsa „într-o colonie cu regim sever”. Avocatul său, Boris Kojemiakin, a declarat agenţiei Ria-Novosti că clientul lui urmează să facă recurs.

Guvernator al imensei regiuni Habarovsk între 2018 şi 2020, Serghei Furgal, în vârstă de 52 de ani, se bucura de o mare popularitate în acest teritoriu. El a fost ales după ce a înfrânt un candidat din partidul lui Vladimir Putin.

Furgal a reprezentat partidul naţionalist LDPR, supus Kremlinului, dar ai cărui oficiali aleşi, în special în regiuni, pot fi uneori mai critici la adresa puterii. El a fost arestat pe 9 iulie 2020, declanşând demonstraţii pentru a i se obţine eliberarea, care au mobilizat mii de oameni timp de săptămâni, în principal la Habarovsk.

Susţinătorii săi afirmau că arestarea a fost politică. Un alt membru al partidului LDPR, Mihail Degtiarev, a fost numit guvernator al regiunii după arestarea sa.

Serghei Furgal, care a fost judecat la Moscova, la mii de kilometri de Habarovsk, este acuzat că a ordonat asasinarea a doi oameni de afaceri şi că a organizat un atac împotriva unui alt antreprenor între 2004 şi 2005.

Alţi trei bărbaţi, acuzaţi că îi sunt complici, au fost de asemenea condamnaţi vineri la pedepse cuprinse între nouă ani şi jumătate şi 21 de ani de închisoare, potrivit agenţiilor de presă rusești.

Manifestaţiile de amploare ale opoziţiei sunt foarte rare în regiunile ruseşti, unde autorităţile au tendinţa de a le reprima mai puţin brutal, de teamă să nu provoace furie departe de Moscova, scrie AFP, citat de Agerpres.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri