Guvernul austriac, sub presiune. Criticat pentru gestionarea haotică a pandemiei, se confruntă și cu un scandal de plagiat

Data publicării:
Ministrul muncii din Austria, Christine Aschbacher, și-a dat demisia
Ministrul muncii din Austria, Christine Aschbacher, din același partid cu cancelarul Sebastian Kurtz, și-a dat demisia în urma unor acuzații de plagiat Foto; Profimedia

Ministrul austriac al muncii, familiei şi tineretului, Christine Aschbacher, şi-a anunţat sâmbătă seară demisia din funcție, la un an de la preluarea mandatului, pe fondul unor acuzaţii de plagiat privind mai multe lucrări academice. 

Cancelarul Sebastian Kurz, care guvernează ţara în coaliţie cu Verzii, a spus că „respectă” decizia ministrului, scandalul intervenind într-un moment în care guvernul este sub presiune pentru gestionarea considerată haotică a celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19.

În vârstă de 37 de ani, Christine Aschbacher este acuzată de „plagiat, citare incorectă şi necunoaşterea limbii germane” în lucrarea de masterat din 2006, potrivit blogului unui expert specializat în urmărirea fraudelor cu titluri academice, Stefan Weber, scrie AFP, preluată de Agerpres. Christine Aschbacher a obţinut diploma cu menţiunea „foarte bine” de la Universitatea de Știinţe aplicate „Wiener Neustadt”.

Aceleaşi acuzaţii se referă şi la manuscrisul tezei pe tema „Stilul de conducere a companiilor inovatoare”, pe care a prezentat-o în mai 2020 la Universitatea Tehnică din Bratislava, în Slovacia, în plină criză sanitară. Este vorba de „o grămadă de tâmpenii şi absurdităţi” etalate pe 134 de pagini, din care cel puţin o cincime sunt preluate din alte surse fără ca citatele să fie atribuite autorilor, în special un articol din revista Forbes, a scris Stefan Weber.

Christine Aschbacher, membră a partidului conservator ÖVP ca şi cancelarul Sebastian Kurz, a explicat într-un comunicat că se retrage din funcţie pentru „a-şi proteja familia”, denunţând totodată „ostilitatea, agitaţia politică şi atacurile” declanșate la adresa ei cu o „forţă insuportabilă”. Sub tirul criticilor opoziţiei, Christine Aschbacher a respins ceea ce ea a numit „insinuări”, dând asigurări că „întotdeauna şi-a redactat lucrările după cunoştinţele şi convingerile sale”.

Numele succesorului ei va fi făcut cunoscut luni, a precizat Sebastian Kurz pe contul său de Twitter.

În Germania vecină, miniştrii conservatori ai apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi educaţiei, Annett Schavan, au fost și ei constrânşi să demisioneze în 2011 şi, respectiv, 2013 pentru acuzaţii similare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri