Sari la conținut

HARTĂ. Imaginea din satelit care spune totul despre masacrul din Ghouta de Est

O puzderie de puncte roșii sufocă harta enclavei siriene Ghouta de Est. Ce simbolizează ele? Cuantificarea statistică a peisajului apocaliptic lăsat de bombardamentele forțelor lui Bashar al-Assad, asistate de aviația rusă și de cea iraniană. O orgie a nimicirii sistematice în fața căreia puterea limbajului capitulează și orice indignare pacifistă pare de prisos.

BBC a realizat o hartă din satelit care surprinde nivelul de distrugere în enclava rebelă Ghouta Orientală în urma operațiunilor militare ale alianței Assad-Rusia-Iran.

Punctele roșii semnifică distrugere. Cele portocalii – afectare gravă. Cele galbene – afectare moderată.

„Timpul nu este suficient”

ONU speră să poată livra ajutoare umanitare în oraşul Duma, din Ghouta Orientală, „în câteva zile", însă consideră că armistiţiul de cinci ore zilnic propus de Moscova „nu este suficient", relatează AFP, citată de Agerpres.

„În câteva zile, ar trebui să putem intra în Ghouta Orientală (...) Am fost informaţi astăzi (joi) că am putea primi o scrisoare de autorizare din partea guvernului (sirian) de a intra în Duma", a declarat Jan Egeland, şeful grupului de lucru al ONU privind ajutorul umanitar în Siria.

Anunţul făcut luni de Rusia de a impune un armistiţiu de cinci ore în fiecare zi „este pozitiv, însă nu există nicio organizaţie umanitară care să creadă că cinci ore sunt suficiente" pentru duce la bun sfârşit o misiune de ajutor, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă. „Trebuie să discutăm cu Rusia şi cu alţii pentru a obţine un acord care să ajute civilii", a spus el.

Totodată, Jan Egeland a afirmat că numărul bolnavilor care trebuie evacuaţi din Ghouta este de aproximativ o mie, din cei aproximativ 400.000 de locuitori. El a spus că 43 camioane cu ajutoare aşteaptă permisiunea de a intra în Duma. „Însă nu avem nicio scrisoare din partea guvernului sirian care să ne permită accesul" în Ghouta, a adăugat Egeland.

„Ghouta Orientală este locul unde violenţele sunt la cel mai ridicat nivel", a subliniat Egeland, condamnând atât bombardamentele forţelor guvernamentale, cât şi tirurile de rachete trase de rebeli asupra Damascului. „Atacurile lansate de ambele părţi sunt deplorabile şi contrare dreptului internaţional", a mai spus el.

SUA cer o nouă anchetă

Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate al ONU să deschidă o nouă anchetă asupra folosirii armelor chimice în Siria, după rapoarte prezentând atacuri cu clor gazos în regiunea Ghouta Orientală.

Diplomaţi de la Naţiunile Unite s-au întâlnit joi pentru a discuta despre acest proiect de rezoluţie american, consultat de AFP, la câteva zile după ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a denunţat 14 cazuri de sufocare, printre care cea a unui copil decedat, probabil legate de un atac cu clor gazos.

Potrivit proiectului prezentat miercuri Consiliului de Securitate, o comisie de anchetă a ONU, UNIMI, va avea ca misiune timp de un an „să îi identifice pe autorii atacurilor cu armă chimică în Siria".

Cu toate acestea, un diplomat a ţinut să sublinieze că este foarte puţin probabil ca Moscova să susţină proiectul respectiv.

În urmă cu trei luni, Rusia a pus capăt unei anchete a Naţiunilor Unite, făcând uz de dreptul său de veto asupra prelungirii mandatului acesteia.

Între timp, forţele guvernamentale siriene au lansat miercuri ofensiva terestră asupra enclavei.

În enclava Ghoutei Orientale, regimul Assad și aliații săi militari, Rusia și Iranul, utilizează o „strategie de supraviețuire politică” despre care ei cred că „s-a dovedit utilă în trecut”, este de părere analistul Frederic C. Hof, directorul Centrul pentru Oreintul Mijlociu Rafif Hariri al think tank-ului Atlantic Council.

Această strategie, subliniază expertul, se bazează, ca factor ofensiv, pe o „teroare de stat” care presupune „uciderea în masă a civililor” într-un „efort de a separa populația de rebelii înarmați” și, prin urmare, de a determina „capitularea rebelilor” prin apelul la „masacru”

 

Pe aceeași temă