„Herson, ține-te bine, suntem aproape”. Ucrainenii recâştigă teren pe frontul din sud, în timp ce rușii aduc întăriri, inclusiv tancuri

Data publicării:
Soldat rus în Ucraina.
Soldat rus în Ucraina. Foto: Profiemdia Images

Ucraina susţine că recâştigă teren în regiunea Herson, în sud, care se află în mâinile ruşilor de la începutul invaziei, potrivit AFP, într-un moment în care preşedintele Volodimir Zelenski urmează să se adreseze luni liderilor europeni care se vor reuni la Bruxelles într-un summit extraordinar consacrat ţării sale.

„Herson, ţine-te bine, suntem aproape”, afirmă Statul Major ucrainean pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

Armata ucraineană afirmă în buletinul său privind situaţia din teren dat publicităţii în cursul nopţii de duminică spre luni că a avansat în regiunea Herson lângă satele Andriivka, Lozovo şi Bilohirka.

Raportul de luni dimineaţă nu face vreo precizare cu privire la Herson, dar indică faptul că armata rusă a adus forţe speciale în apropiere de Nikolaev (Mikolaiv) „pentru a desfăşura acţiuni ofensive în vederea recuperării poziţiilor pierdute”.

În același timp, la est de Herson, în Melitopol, locuitorii au surprins în imagini o garnitură feroviară plină cu tancuri T-72B.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Niciun comentariu de partea rusă nu a fost făcut deocamdată privind afirmaţiile Kievului despre „construirea unor linii defensive” de către trupele ruse în jurul Hersonului, notează AFP.

Aceasta contraofensivă ucraineană la Herson intervine într-un moment în care noile autorităţi ale oraşului, instalate de Kremlin, şi-au exprimat deja dorinţa de a fi ataşate Rusiei, care a anunţat că va permite locuitorilor de aici să solicite un paşaport rusesc printr-o „procedură simplificată”.

Dacă Kievul ar reuşi să preia controlul asupra Hersonului, aceasta ar fi o victorie cu o puternică încărcătură simbolică, această regiune fiind cucerită în întregime de armata rusă încă de la lansarea ofensivei în 24 februarie.

Aceasta s-ar adăuga la faptul că Herson este situat strategic în sudul Ucrainei, la gurile de vârsare a Niprului în Marea Neagră.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri