Încă un politician a fost asasinat în Ecuador după ce un candidat prezidențial și un primar au fost împușcați în plină zi

Data publicării:
Un bărbat fotografiază un steag al Ecuadorului pe palatul prezidențial
Steagul ecuadorian ridicat în bernă pe palatul prezidențial, în memoria lui Fernando Villvicencio, candidatul asasinat. Foto: Profimedia Images

Ecuadorul este cuprins de o violență politică fără precedent în aceste zile – la doar câteva zile de la asasinarea candidatului prezidențial Fernando Villavicencio, încă un politician a fost împușcat mortal, fapt ce ridică bilanțul asasinatelor politice din țara sud-americană la trei în ultimele patru săptămâni, relatează The Guardian.

Pedro Briones, organizator pentru Revoluția Cetățenilor, partidul fostului președinte Rafael Correa, a fost împușcat mortal. Confirmarea tragediei a fost dată de Luisa Gonzalez, favorită în alegerile prezidențiale de duminică și membră a aceluiași partid.

„Ecuadorul trece prin cea mai sângeroasă eră a sa. Dau o îmbrățișare sinceră familiei colegului Pedro Briones, căzut în fața violenței”, a spus Gonzalez într-un mesaj pe Twitter.

Asasinarea lui Briones, care era lider politic în zona rurală San Mateo de Esmeraldas, vine la mai puțin de o săptămână de la asasinarea în plină zi a candidatului prezidențial Fernando Villavicencio, un aspru critic al crimei organizate și al corupției.

Toate acestea s-au întâmplat după asasinarea din 26 iulie a primarului din Manta, al treilea cel mai mare oraș din Ecuador. Agustin Intriago, de 38 de ani, fusese reales recent și tocmai ce își preluase mandatul nou.

Mii de oameni au fost uciși în Ecuador în ultimii trei ani, în contextul în care țara s-a transformat într-un mare hub de trafic de droguri, iar bandele sponsorizate de carteluri se luptă pentru controlul asupra străzilor, închisorilor și rutelor de transport de droguri.

Sâmbăta trecută, autoritățile l-au mutat pe liderul uneia dintre cele mai puternice bande infracționale, Los Choneros, într-o închisoare de maximă securitate. Villavicencio acuzase această grupare și pe liderul ei, Jose Adolfo Macias, alias Fito, că l-a amenințat pe el și campania sa, cu câteva zile înainte de asasinat.

Mutarea lui la o închisoare de maximă de securitate s-a întâmplat după un raid al poliției la penintenciarul în care se afla înainte, agenții descoperind acolo arme, muniție și explozibili.

Ceilalți pușcăriași au răspuns cu proteste și pancarte prin care cereau întoarcerea lui Macias în penitenciar – „Vrem pace îl vrem pe Fito”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri