Galerie Foto Indienii se roagă, sărbătoresc și organizează petreceri înainte de aselenizarea istorică a sondei Chandrayaan-3 la polul sud al Lunii

Data actualizării: Data publicării:
elevi indieni sărbătoresc aselenizarea sondei Chandrayaan-3
Foto: Profimedia Images

Indienii trăiesc momente de efervescență, marți, înainte de mult așteptata aselenizare a sondei spațiale Chandrayaan-3, care urmează să ajungă la polul sud lunar - au fost organizate sesiuni de rugăciune pentru succesul misiunii, școlile își trimit elevii să urmărească transmisiunea televizată a evenimentului, în timp ce pasionații de astronomie organizează petreceri, relatează Reuters.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Sonda Chandrayaan-3, lansată de Organizaţia Indiană de Cercetare a Spaţiului (ISRO), este programată să aselenizeze la polul sud al Lunii, miercuri, la ora 12:34 GMT, la doar câteva zile după eşecul unui vehicul spaţial rusesc care încerca să realizeze acelaşi lucru.

Un eventual succes al sondei indiene va face din Chandrayaan-3 prima sondă din lume care aselenizează în această zonă a suprafeței selenare, o regiune ale cărei cratere aflate în umbră ar putea conţine gheaţă ce ar putea susţine o viitoare colonie umană pe Lună.

A doua tentativă a Indiei de a plasa o sondă pe Lună, după un eşec suferit în 2019, este considerată o afişare publică a tenacităţii de care dau dovadă savanții din această ţară. Autorităţile şi reprezentanţii din domeniul educaţiei speră că această misiune va trezi interesul pentru ştiinţă în rândul milioanelor de elevi şi de studenţi din cea mai populată ţară a lumii.

Emoție mare în India, înainte de aselenizarea sondei

Elevii indieni au expediat deja numeroase mesaje către ISRO prin care i-au transmis agenţiei indiene urări de succes pentru o aselenizare reuşită.

În Uttar Pradesh, un stat din nordul Indiei, guvernul provincial le-a ordonat şcolilor să organizeze sesiuni speciale de vizionare a transmisiunii televizate, pentru că „aselenizarea sondei indiene Chandrayaan-3 reprezintă o oportunitate memorabilă, care va încuraja nu doar curiozitatea, ci va insufla şi pasiune în rândul tinerilor noştri faţă de cercetare”.

În Gujarat, statul natal al prim-ministrul Narendra Modi, consiliul pentru ştiinţă şi tehnologie a invitat peste 2.000 de elevi „să asiste la acest moment istoric” prin intermediul unui ecran uriaş, a anunţat directorul consiliului, Narottam Sahoo.

Acelaşi consiliu a organizat şi sesiuni de discuţii cu mai mulţi oameni de ştiinţă de la ISRO. Evenimentul va fi transmis în direct în toate cele 33 de centre comunitare ştiinţifice din Gujarat.

Ministrul de stat al culturii din oraşul Kolkata va organiza o „Petrecere Ştiinţifică” pentru a celebra această misiune spaţială şi le-a cerut participanţilor „să se îmbarce într-o palpitantă aventură educaţională” prin intermediul unei transmisiuni în direct.

Ceremonii religioase hinduse au fost deja organizate, marţi, în oraşele Mumbai şi Varanasi, în cadrul cărora participanţii s-au rugat pentru succesul misiunii.

Srikant Chanduri, antreprenor şi fondator al asociaţiei „Agnirva” pentru pasionaţi ai explorării spaţiale, a anunţat că a planificat „o petrecere de vizionare” a aselenizării, care va avea loc într-un restaurant popular din Bengaluru.

ISRO publică cu regularitate informaţii actualizate despre misiunea sondei Chandrayaan-3 prin mesaje distribuite pe contul său de pe Twitter.

„Misiunea este în graficul programat. Sistemele operează verificări regulate. Coborârea lentă spre Lună continuă”, a anunţat, marţi, agenţia spaţială indiană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri