Iranul răspunde SUA: Nu avem nevoie de "permisiunea" nimănui pentru relaţiile cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Ali Khamenei
Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Foto: Profimedia Images

Iranul a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că nu are nevoie de "permisiunea" nimănui pentru a dezvolta relaţii cu Rusia, după ce Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la "parteneriatul militar la scară largă" dintre Teheran şi Moscova.

"Republica Islamică Iran, în conformitate cu interesele sale naţionale (...), acţionează independent pentru a-şi reglementa relaţiile externe şi nu solicită permisiunea nimănui", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat.

Kievul şi susţinătorii săi occidentali acuză Rusia că foloseşte drone de fabricaţie iraniană pentru a efectua atacuri în Ucraina. Iranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei, dar a asigurat că aceste livrări au avut loc înainte de ofensiva din Ucraina, fără a scăpa, totuşi, de o serie de sancţiuni occidentale.

Pe 9 decembrie, Casa Albă a tras, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la un "parteneriat militar la scară largă" din ce în ce mai adâncit între Teheran şi Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a declarat că, în schimbul livrărilor de drone, Rusia "oferă Iranului sprijin militar şi tehnic la un nivel fără precedent", ceea ce "le transformă relaţia într-un parteneriat complet de apărare". O evoluţie "dăunătoare" pentru Ucraina, ţările vecine Iranului şi "comunitatea internaţională", potrivit Washingtonului.

"Cooperarea dintre Iran şi Rusia în diferite domenii, inclusiv cooperarea în domeniul apărării, se dezvoltă în cadrul unor interese comune (...) şi nu este împotriva vreunei ţări terţe", a replicat Nasser Kanani care a respins afirmaţiile "care fac parte din războiul american de propagandă împotriva Iranului".

"Responsabilii americani îşi continuă pretenţiile politice fără temei şi acţiunile ilegale împotriva Republicii Islamice Iran, aducând în discuţie apărarea convenţională şi cooperarea militară dintre Iran şi Rusia", a subliniat el. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri