Iranul susține că deține tehnologia pentru a construi rachete de croazieră supersonice

Data actualizării: Data publicării:
rachete supersonice
Iranul a declarat că îşi va dezvolta în continuare programul de rachete "defensive". FOTO: Profimedia Images

Oficialii iranieni au declarat miercuri că Teheranul are tehnologia necesară pentru a construi rachete de croazieră supersonice, arată presa de stat iraniană. Anunțul este de natură să sporească îngrijorările Occidentului cu privire la capacităţile militare ale Teheranului, relatează Reuters.

Informația apare la câteva zile după ce au apărut informaţii în legătură cu sosirea a peste 3.000 de marinari şi puşcaşi marini americani la bordul a două nave de război americane în Marea Roşie pentru a descuraja Iranul să captureze şi să hărţuiască navele comerciale care călătoresc prin Strâmtoarea Ormuz din Golf.

"Racheta de croazieră supersonică va deschide un nou capitol în programul de apărare al Iranului, deoarece este extrem de dificil să interceptezi o rachetă care zboară la viteze mai mari decât a sunetului", a relatat agenţia semi-oficială Tasnim. "Noua rachetă de croazieră este în prezent în curs de testare", susţine sursa citată.

În ciuda opoziţiei SUA şi a Europei, Iranul a declarat că îşi va dezvolta în continuare programul de rachete "defensive". Cu toate acestea, analiştii militari occidentali spun că Iranul îşi exagerează uneori capacităţile rachetelor.

Rachetele pot ajunge la bazele Israelului și SUA din regiune

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, spune că armele sale sunt capabile să ajungă la bazele Israelului şi Statelor Unite din regiune.

Îngrijorările legate de rachetele balistice ale Iranului au contribuit la decizia preşedintelui american de atunci, Donald Trump, de a renunţa în 2018 la pactul nuclear încheiat de Teheran în 2015 cu şase mari puteri şi de a reimpune sancţiuni Iranului.

Discuţiile indirecte între Teheran şi administraţia preşedintelui american Joe Biden pentru salvarea acordului nuclear au intrat în impas din septembrie anul trecut.

În cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra navelor din Golf începând din 2019, Marina americană a declarat luna trecută că a intervenit pentru a împiedica Iranul să captureze două petroliere comerciale în Golful Oman.

Pentagonul a trimis luna trecută avioane de luptă F-35 şi F-16 suplimentare, împreună cu o navă de război, în Orientul Mijlociu, în încercarea de a monitoriza căile navigabile cheie din regiune, în urma sechestrării şi hărţuirii de către Iran a unor nave comerciale de transport maritim.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri