Israelul anunță că va semna un acord istoric de pace cu Sudan

Data publicării:
eli cohen si al-burhan se salută
Șeful diplomației israliene l-a vizitat pe șeful de stat din Sudan. Foto: Profimedia Images

Israelul și Sudanul vor semna un acord istoric pentru pace la Washington în câteva luni, a anunțat ministrul israelian de externe după discuții purtate la Khartoum, relatează BBC.

Eli Cohen, șeful diplomației israeliene, a spus că textul acordului a fost finalizat în timpul vizitei sale de o zi în Sudan, unde s-a întâlnit cu liderul țării, Abdel Fattah al-Burhan.

Sudanul a acceptat, în urmă cu doi ani, să normalizeze relațiile cu Israelul, însă un acord nu a fost implementat de atunci. Această țară va deveni, astfel, a patra țară arabă care își normalizează relațiile diplomatice cu Israel.

Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc se numără printre țările arabe care au semnat acorduri similare cu Israel în 2020, ca parte a Acordurilor Abraham, tratate facilitate de Statele Unite în timpul administrației lui Donald Trump.

Istoric, statele care fac parte din Liga Arabă au refuzat să semneze un tratat de pace cu  Israelul, un element care a perpetuat tensiunile și conflictul arabo-israelian.

Prima țară arabă care și-a normalizat relațiile diplomatice cu Israelul a fost Egiptul în 1979, urmat de Iordania în 1994.

Un eventual acord cu Sudanul are și o încărcătură simbolică aparte, în condițiile în care la Khartoum s-a convenit întâlnirea Ligii Arabe din 1967, în cadrul căreia aceste țări au decis să nu recunoască Israelul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri