Japonia va continua să importe gaze prin Sahalin-2, în ciuda naționalizării anunțate de Putin

Data actualizării: Data publicării:
instalație de exploatare de gaz în Sahalin
Anterior, rușii au preluat controlul și asupra Sahalin-2 și au scos firmele occidentale din proiect. Foto: Profimedia Images

Cea mai mare companie din domeniul energiei din Japonia, Jera, a semnat un acord pentru a menține aceiași termeni contractuali pentru cumpărarea de gaze naturale în cadrul Sahalin-2 și după naționalizarea proiectului de către dictatorul de la Moscova, a anunțat, vineri, presa locală niponă.

Jera, o companie mixtă a firmelor de electricitate Tokyo Electric Power şi Chubu Electric Power, a semnat, joi, acordul, care menţine aceeaşi termeni contractuali de dinainte ca proiectul să fie adjudecat de o filială a companiei ruse Gazprom, conform agenţiei nipone de ştiri Kyodo, citată de Agerpres.

Pe 30 iunie, Putin a semnat decretul pentru transferul activelor Sakhalin Energy, care opera Sahalin-2, către filiala Gazprom, ceea ce, practic, pune proiectul sub controlul guvernului rus. Acţiunile Sakhalin Energy erau deţinute de Gazprom (50%), compania britanică Shell (27,5%) şi companiile japoneze Mitsui (12,5%) şi Mitsubishi (10%).

Citiți și: Japonia sfidează Rusia și anunță că nu renunță la proiectele energetice Sahalin 1 și 2, pe care rușii vor să le preia complet

Restructurarea prevede ca investitorii străini să primească acţiunile care le revin, dacă notifică guvernul rus, luna aceasta, că vor să rămână în proiect.

În timp ce Shell anunţase deja, înainte de naţionalizare, intenţia sa de ieşire din proiect, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, care a determinat multe companii europene şi americane să se retragă din proiecte energetice cu Rusia, companiile nipone Mitsui şi Mitsubishi au decis să rămână în Sahalin-2.

Guvernul nipon a cerut companiilor să rămână în proiect pentru a garanta o furnizare stabilă de gaze în ţară, foarte dependentă de importurile de resurse naturale.

Sahalin-2 a produs şi exportat 11,6 milioane tone de gaze naturale lichefiate în 2021, din care mai mult de jumătate (aproximativ 6 milioane tone) au plecat spre Japonia.

Japonia depinde de importuri în proporţie de aproape 98 % pentru gazul pe care îl consumă şi Rusia este a cincea sa mare sursă pentru acest combustibil. Sahalin-2 asigură circa 10% din gazele lichefiate pe care le importă Japonia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri