Jens Stoltenberg: „Războiul din Ucraina ar putea ajunge în Europa și s-ar putea transforma într-un război între NATO și Rusia”

Data publicării:
Jens Stoltenberg, berlin, berlin, germany - 01 Dec 2022
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și NATO, scrie The Guardian

„Dacă lucrurile merg prost, pot merge îngrozitor de prost”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru postul norvegian NRK.

Este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline și care se poate extinde într-un război major între NATO și Rusia. Lucrăm la asta în fiecare zi pentru a evita o astfel de situație”, a dat asigurări secretarul general al Alianței.

Associated Press a mai raportat că Jens Stoltenberg a spus în interviu că „nu există nicio îndoială că un război cu drepturi depline este o posibilitate”. Stoltenberg a adăugat că este important să se evite un conflict „care implică mai multe țări din Europa și care poate deveni un război cu drepturi depline în Europa”.

„Lumea a avansat în ultimele decenii. NATO este acum cea mai puternică versiune din ultimii ani. Și nu în ultimul rând, există Putin care a subestimat capacitatea noastră de a ne apăra și a ne proteja reciproc. Atâta timp cât facem asta, suntem în siguranță”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Moscova i-a acuzat în repetate rânduri pe aliații din NATO că au devenit efectiv o parte a conflictului, oferind Ucrainei arme, antrenându-le trupele și furnizând informații militare pentru a ataca forțele ruse.

În comentarii care reflectă tensiunile crescânde dintre Rusia și Occident, Vladimir Putin a sugerat că Moscova s-ar putea gândi să folosească ceea ce el a descris drept conceptul american de lovitură preventivă, notează Sky News.

Liderul de la Kremlin a precizat că orice țară care îndrăznește să atace Rusia cu arme nucleare va fi ștearsă de pe fața pământului.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a intrat sâmbătă în cea de-a 290 a zi. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut vineri noapte că situația militară în unele părți din estul Ucrainei este „foarte dificilă", dar a declarat că forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor rusești.

În discursul său video zilnic, Zelenski a spus că situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas - Bakhmut, Soledar, Mariinka, Kreminna. Cele patru orașe se află pe linia frontului în Donețk și Luhansk. Nu mai există niciun loc de loc de trăit în aceste zone care să nu fie deteriorat de obuze și foc”, a declarat Zelenski.

Citește și: Putin: Dorinţa Occidentului de a-şi menţine dominaţia pe scena mondială creşte riscul de conflict

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri