Joe Biden cere Congresului să interzică vânzarea puştilor de asalt, după atacurile din California soldate cu 18 morţi

Data publicării:
Preşedintele SUA, Joe Biden, susţine un discurs.
Preşedintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele SUA, Joe Biden, a solicitat din nou Congresului american să dea o lege prin care să interzică vânzarea puştilor de asalt ca urmare a celor două atacuri din California, din ultimele zile, în care au fost ucise 18 persoane, scrie The Guardian.

"Pentru a doua oară, în ultimele zile, comunităţile din California plâng pierderea celor apropiaţi în urma unor atacuri armate fără sens", se arată într-o declaraţie a preşedintelui SUA.

Intervenţia lui Biden vine la trei zile după ce un bărbat de 72 de ani a ucis 11 persoane într-o sală de dans din Monterey Park, California. La mai puţin de 48 de ore după aceea, un alt atac, comis la două ferme din Half Moon Bay, California, s-a soldat cu şapte morţi.

"Chiar dacă nu cunoaştem încă toate detaliile despre aceste atacuri, ştim că flagelul violenţei armate în America necesită luarea unor măsuri dure", a declarat Biden.

"Îndemn din nou ambele camere ale Congresului să acţioneze rapid şi să îmi aducă pe birou o lege de interzicere a vânzării de puşti de asalt. Să acţiuneze pentru a avea comunităţi, şcoli şi spaţii de muncă sigure", a adăugat Biden.

Însă o lege de interzicere a vânzării puştilor de asalt are puţine şanse de a trece de Congres. Republicanii controlează acum Camera Reprezentanţilor, iar acest partid a blocat în ultimii ani toate iniţiativele de restricţionare a accesului civililor la armament.

De la începutul acestui an, în SUA au fost deja 39 de atacuri armate în masă - când un trăgător deschide focul asupra a cel puţin patru persoane. Iar 1.214 oameni au fost ucişi cu o armă de foc, numai luna aceasta, printre care 120 de copii.

Potrivit grupului de cercetare Small Arms Survey, americanii au cumpărat în ultimul deceniu aproximativ 150 de milioane de arme de foc, vânzările crescând în special în timpul pandemiei. Potrivit organizaţiei, SUA are cel mai mare procent de cetăţeni care deţin arme din lume, de două ori mai mare decât ţara situată pe locul doi - Yemen.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri