Josep Borrell se apără după vizita dezastruoasă de la Moscova: „Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise”

Data publicării:
Josep Borrell și Serghei Lavrov se salută cu pumnul.
Vizita lui Josep Borrell la Moscova, în plin scandal generat de arestarea lui Alexei Navalnîi și reprimarea brutală a protestelor din Rusia, a fost criticată. Foto: Profimedia Images

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, și-a apărat vizita pe care a efectuat-o în Rusia în mijlocul tensiunilor legate de condamnarea lui Alexei Navalnîi și de protestele reprimate cu brutalitate de autoritățile de la Kremlin. Borrell spune că dialogul cu Moscova trebuie să rămână deschis, „mai ales atunci când relațiile sunt departe de a fi satisfăcătoare”.

„Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise, nu numai pentru a dezamorsa crizele sau incidentele, dar şi pentru a avea schimburi directe, pentru a transmite mesaje ferme şi sincere, mai ales atunci când relaţiile sunt departe de a fi satisfăcătoare”, a afirmat Josep Borrell într-un comunicat, conform Agerpres.

Europa a criticat vehement decizia unui tribunal rus, în această săptămână, de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe disidentul rus Alexei Navalnîi, precum şi represiunea împotriva manifestanţilor pro-Navalnîi care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele săptămâni. Din acest motiv, vizita lui Borrell a părut cu atât mai bizară, cu cât diplomatul european a părut să își aroge un rol pasiv la întâlnire, stând lângă Lavrov în timp ce oficialul rus critica Uniunea Europeană și o numea un „partener neserios”. 

Mai mult, în timp ce Borrell se afla la întâlnirea cu Lavrov, Moscova anunţa expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi. Rusia i-a acuzat pe diplomaţii respectivi că au participat la mitinguri „ilegale pe 23 ianuarie” în sprijinul lui Navalnîi. Ţările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Josep Borrell a informat că le va prezenta un raport miniştrilor de externe din cele 27 de state membre pe 22 februarie şi că liderii UE vor discuta despre relaţiile tensionate cu Moscova cu prilejul unui summit în martie.

Diplomaţii UE „au rămas în contact” cu avocaţii lui Navalnîi în cursul vizitei de două zile, a indicat comunicatul lui Josep Borrell, fără să ofere mai multe detalii ori să abordeze problema unor posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri