Kuleba: Aderarea la UE e o chestiune de război sau de pace. Putin a invadat pentru că era convins că Europa nu are nevoie de Ucraina

Data publicării:
Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe. Foto: Profimedia Images

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană a devenit o chestiune de război sau de pace, a spus, marți, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Șeful diplomației ucrainene a făcut declarația în timpul unei conferințe de presă alături de Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, la Kiev.

„Ţin să subliniez că aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace în Europa”, a declarat Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev. Potrivit acestuia, „unul dintre motivele pentru care războiul a început este că Putin era convins că Europa nu are nevoie de Ucraina”.

Dacă europenii pun capăt „ambiguităţilor lor privind perspectivele Ucrainei” la integrarea în UE, Rusia „va renunţa la tentativele sale de a prelua controlul asupra Ucrainei”, a apreciat el.

Uniunea Europeană a anunţat că-şi va da în iunie avizul în privinţa obţinerii de către Ucraina a statutului de ţară candidată.

Ministrul ucrainean şi-a exprimat satisfacţia privind „schimbarea de poziţie” a Germaniei în politica sa externă faţă de Rusia.

„Aş vrea să mulţumesc Germaniei pentru că şi-a modificat poziţia într-un anumit număr de chestiuni”, între care „politica tradiţională faţă de Rusia”, a declarat Kuleba.

„Germania şi-a schimbat poziţia privind furnizarea de arme Ucrainei şi cancelarul Scholz a anunţat începutul unei noi politici faţă de Rusia”, a subliniat ministrul, calificând drept „un moment de cotitură istoric” faptul că „Germania apără integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”.

El s-a declarat „recunoscător” Germaniei pentru că a susţinut instituirea unui embargo asupra petrolului rusesc.

„Înţelegem că a fost o decizie dificilă pentru Germania, dar ea a acceptat-o”, a mai spus Kuleba. Germania şi-a dat seama că era „imposibil să continue împreună cu Uniunea Europeană, care, pe de o parte, ne susţine, iar pe de alta finanţează maşinăria militară rusă (...) cumpărând petrol şi gaz ruseşti”.

Kuleba s-a declarat de asemenea mulţumit pentru că a avut, marţi, „o conversaţie foarte substanţială privind armamentul, sancţiunile şi integrarea europeană a Ucrainei” cu Annalena Baerbock. Ministra germană de externe a efectuat, marţi, o vizită neanunţată în capitala Ucrainei, prima a unui membru al guvernului german de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie.

Kuleba şi Baerbock s-au întâlnit anterior cu omologul lor olandez Wopke Hoekstra, precum şi cu Volodimir Zelenski, potrivit imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri