La două luni de la demisie, Mark Rutte este reconfirmat la conducerea guvernului olandez, dupâ ce partidul său a câștigat alegerile

Data actualizării: Data publicării:
premierul mark rutte
Rutte va forma al patrulea guvern al său, un cabinet de coaliție, și va deveni cel mai longeviv premier în funcție. Foto: Profimedia Images

Partidul actualului premier olandez, Mark Rutte, a câștigat alegerile parlamentare din această țară, conform datelor preliminare bazate pe numărarea a 88,5% dintre voturi, relatează Euronews.

„Rezultatul acestor alegeri arată că electoratul au acordat partidului meu un covârșitor vot de încredere”, a spus Rutte la momentul apariției primelor rezultate exitpoll.

Alegerile din Olanda s-au desfășurat în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus – ele au avut loc pe o perioadă de trei zile care s-a încheiat miercuri. Partidul lui Rutte pare că va câștiga 35 de locuri din 150, cu 2 mai multe față de legislatura anterioară.

Astfel, Rutte va forma al patrulea guvern al său, un cabinet de coaliție, și va deveni cel mai longeviv premier în funcție al țării, aflându-se la conducerea guvernului olandez deja de un deceniu.

Rutte conduce acum guvernul olandez ca premier interimar, după ce a demisionat la începutul anului în urma unui scandal legat de alocațiile copiilor.

La o prezență de 82,6%, pare totuși că parlamentul olandez va rămâne destul de fragmentat în ce privește compoziția politică, iar Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie al lui Rutte va trebui să înceapă negocieri pentru formarea unei coaliții cu un alt partid liberal ceva mai mic, D66 și cu un partid creștin-democrat, CDA. De altfel, și actualul guvern este unul tot de coaliție, foarmat din aceiași membri. 

Partidul extremist naționalist al controversatului Geert Wilders își micșorează, conform rezultatelor parțiale, numărul de locuri în parlament, cu trei mai puține față de alegerile precedente. De asemenea, partidele de stânga, verzii și socialiștii, pare că vor pierde de asemenea câteva locuri.

Scandalul care a dărâmat guvernul Rutte la începutul acestui an

Un raport parlamentar, intitulat „Nedreptate fără precedent”, a fost publicat luna trecută, după o anchetă legată de scandalul alocațiilor pentru copii care a inclus interogarea publică a numeroși oficiali, inclusiv a premierului Rutte.

Aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite penal pentru fraudă, au fost obligate să restituie alocațiile pentru copii încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță, timp de mai mulți ani, începând cu 2012.

Unii oameni au fost împinși la un pas de faliment sau obligați să se mute în alte locuințe după ce li s-au cerut în mod eronat zeci de mii de euro când presupusa frauda era constituită doar dintr-un formular completat greșit sau lipsa unei semnături. Mai multe cupluri s-au despărțit din cauza tensiunii provocate de acuzații.

Raportul a stabilit că „principiile fundamentale ale legii au fost încălcate” de autoritățile fiscale olandeze, cercetările pentru fraudă la adresa familiilor fiind declanșate de „o simplă eroare administrativă, fără rea intenție”.

Miniștri, parlamentari, angajați ai statului și judecători, toți poartă partea lor de vină, a concluzionat raportul, recomandând că „toți angajații din aparatul de stat ar trebuie să se întrebe cum poate fi o astfel de situație împiedicată să se întâmple din nou”.

Guvernul și-a cerut scuze pentru metodele autorităților fiscale și a constituit anul trecut provizioane de peste 500 de milioane de euro pentru compensații, în jur de 30.000 de euro pentru fiecare familie.

Autoritățile fiscale au recunoscut și că 11.000 de familii formate din persoane cu dublă naționalitate au fost evidențiate pentru a fi verificate mai amănunțit. Cu toate acestea, procurorii au refuzat să deschidă o anchetă pentru discriminare, anunțând că nu au găsit dovezi de fapte penale.

Douăzeci de familii implicate au acționat în instanță miniștri din trei partide din coaliția lui Rutte pentru rolul deținut în scandal. Ministrul sănătății, Tamara van Ark, ministrul de finanțe, Wopke Hoekstra, ministrul economiei, Eric Wiebes, fostul ministru fiscal Menno Snel precum și Asscher sunt citați în acest caz intentat la curtea supremă din Olanda.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri