Video Liderii din Armenia și Azerbaidjan s-au certat în fața lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Russia Putin Supreme Eurasian Economic Council
Vladimir Putin și președintele azer Ilham Aliyev, la o întâlnire a Consiliului Economic Eurasiatic Suprem de la Moscova. Foto: Profimedia Images

Liderii din Azerbaidjan și Armenia s-au certat joi în fața lui Vladimir Putin în schimburi de replici care au subliniat amploarea diferendelor dintre ei în privința teritoriului Nagorno-Karabah, potrivit Reuters.

La o întâlnire la Moscova, premierul armean Nikol Pașinian a ridicat subiectul coridorului Lachin, drumul care leagă Armenia de enclava populată cu armeni Nagorno-Karabah din interiorul Azerbaidjanului. 

Activiștii azeri au început la mijlocul lunii decembrie să obstrucționeze drumul, despre care Pașinian a precizat că ar trebui să fie sub controlul pacificatorilor ruși, iar Baku a ridicat ulterior un punct de control de-a lungul lui. 

„Azerbaidjan, din nefericire, a blocat acest coridor”, a spus Pașinian la masa rotundă de la Consiliul Economic Eurasiatic de la Moscova.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a răspuns: „Azerbaidjan n-a blocat niciun coridor...Nu trebuie să folosim această platformă pentru acuzații nefondate”. 

Cei doi lideri au continuat să se certe timp de câteva minute înainte ca Putin să închidă conversațiile, precizând că subiectul este sensibil. El urma să găzduiască discuții tripartite cu Aliyev și Pașinian.  

„Vom avea oportunitatea, așa cum am agreat, să vorbim calm despre toate acestea într-o manieră practică într-un format trilateral, și sper să ajungem la un acord care va pune nu doar situația dintre Armenia și Azerbaidjan, dar și cea din regiune, pe calea dezvoltării constructive”, a spus Putin. „Vă pot asigura că toată lumea are aici un interes în asta, absolut toată lumea”. 

Armenia și Azerbaidjan s-au aflat în conflict timp de trei decenii, luptănd în două războaie pentru Nagorno-Karabah. În ultimele luni, ambele părți și-au exprimat voința tot mai mare de a semna un acord permanent de pace, chiar dacă conflictele regulate au continuat. 

La câteva minute înainte de schimburile tensionate cu Pașinian, Aliyev a spus că există un „temei serios pentru normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia pe baza unei recunoașteri reciproce a integrității și suveranității teritoriale”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri