Lituania acuză Belarusul că a deteriorat intenționat noul gard construit la graniță

Data publicării:
Lituania a anunţat că a finalizat construcţia unei bariere de-a lungul frontiere sale cu Belarusul
Lituania a anunţat că a finalizat construcţia unei bariere de-a lungul frontiere sale cu Belarusul. Foto: GettyImages

Lituania acuză Belarusul de „cazuri repetate de daune deliberate” produse noului gard construit la graniţa între cele două ţări, menit să contracareze imigraţia ilegală.

Autorităţile lituaniene au cerut guvernului de la Minsk „să ia cât mai curând posibil toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de incidente nu se mai repetă în viitor”, a declarat marţi Ministerul de Externe lituanian.

Potrivit declaraţiei citate de Agerpres, oficiali din Belarus ar fi fost implicaţi în deteriorarea gardului şi ar fi ajutat migranţi ilegali să treacă graniţa.

Lituania are o frontieră comună de aproape 680 de kilometri cu Belarusul, care face parte din frontiera externă a UE. Situaţia a escaladat la sfârşitul verii şi toamna anului 2020, când mii de persoane au încercat să intre ilegal în UE.

Uniunea Europeană îl acuză pe liderul Belarusului, Alexander Lukaşenko, că aduce migranţi din regiunile afectate de criză la graniţa UE pentru a pune presiune asupra Occidentului ca reacţie după impunerea de sancţiuni împotriva ţării sale.

Acest lucru a afectat în special Lituania care, după o perioadă de acalmie, a înregistrat un număr tot mai mare de încercări de trecere ilegală a frontierei în luna august.

Guvernul de la Vilnius a răspuns crizei din 2020 prin intensificarea securităţii la frontieră şi construirea unui gard de 4 metri înălţime, acoperit cu sârmă ghimpată. Gardul a fost finalizat la sfârşitul lunii august.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri