Louisiana devine primul stat din SUA în care pastilele de avort sunt considerate că duc la abuz și dependență

Data actualizării: Data publicării:
AFPI, America First Agenda Summit in Washington, DC.
Noua lege semnată de guvernatorul statului Louisiana, Jeff Landry (foto), desemnează mifepristonul și misoprostolul drept medicamente din Lista IV. Sursa foto: Profimedia Images

Louisiana a devenit primul stat din SUA unde pastilele care induc avortul sunt considerate substanțe controlate. Guvernatorul acestui stat a semnat vineri un proiect de lege care include două medicamente folosite pentru întreruperea sarcinii într-o categorie pe care autoritățile de reglementare a sănătății o rezervă pentru substanțele care predispun la abuz și dependență.

Legea, care a condus eforturile republicane de a readuce tema avortului în prim-planul politic într-un an de alegeri prezidențiale, a fost semnată de guvernatorul republican Jeff Landry, la o zi după ce a primit-o, informează Reuters.

Proiectul de lege a fost autorizat de Camera Reprezentanților și Senatul Louisiana, cu majoritate republicană, cu o marjă largă, chiar dacă eforturile Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA de a extinde accesul la pastilele de avort se confruntă cu o provocare juridică în fața Curții Supreme.

Noua lege desemnează mifepristonul și misoprostolul, pe care FDA le-a aprobat în urmă cu mai bine de două decenii ca fiind sigure și eficiente pentru întreruperea sarcinii, drept medicamente din Lista IV, unde sunt trecute de obicei analgezicele și medicamentele care modifică starea de spirit care merită o supraveghere mai mare datorită potențialului lor de abuz sau dependență.

Această lege din Louisiana plasează pilulele de avort în aceeași categorie cu medicamente ca Xanax și Valium.

Ce înseamnă această măsură pentru femeile din Louisiana

Această reclasificare face ca întreruperea sarcinii să devină mai riscantă pentru femeile din Louisiana, care sunt deja supuse unei interdicții aproape totale a avorturilor chirurgicale și induse de medicamente, și mult mai greu ca acestea să obțină pastilele din afara statului sau să le comande online fără prescripție medicală.

Măsura va îngreuna, de asemenea, accesul pacienților la aceste medicamente atunci când sunt prescrise pentru alte utilizări, cum ar fi inducerea travaliului la naștere, tratarea avorturilor spontane și reducerea riscului de sângerare gravă cauzată de ulcer.

Medicii vor avea nevoie de o licență specială pentru a prescrie medicamentele, iar acele rețete sunt introduse într-o bază de date de stat pe care oamenii legii o pot accesa fără mandat. Criticii spun că situația ar putea compromite intimitatea pacientului și ar putea expune medicii la investigații nejustificate.

„Creează mai multe obligații, mai mult haos și confuzie pentru persoanele care accesează acest medicament”, Kirsten Moore, care conduce proiectul nonprofit Expanding Mediation Abortion Access (EMMA), adăugând că intenția generală este de a „repune mifepristonul și misoprostolul sub cheie”.

Cele două pastile, luate împreună ca un regim cu două medicamente care le permite femeilor să întrerupă sarcina acasă, reprezintă acum mai mult de 60% din metodele folosite pentru avort din SUA.

Proiectul de lege face ca posesia neprescriptita a pastilelor sa fie o infractiune pedepsita cu inchisoare de la unu la cinci ani si amenzi de pana la 5.000 de dolari.

Deși femeile însărcinate sunt scutite în mod expres de pedeapsă pentru încălcarea măsurii, orice altă persoană care le-ar putea ajuta să obțină medicamentele, precum prietenii, membrii familiei sau furnizorii de servicii medicale, ar putea fi supusă urmăririi penale.

Femeile care nu sunt însărcinate, dar care primesc pastilele pe care să le aibă la îndemână ca măsură de precauție, nu sunt, de asemenea, scutite de pedeapsă.

Joe Biden spune că este „un moment înfricosător pentru femeile din America”

Reclasificarea drogurilor a fost adăugată ca un amendament la un proiect de lege care interzice în mod specific „avortul criminal forțat prin fraudă”, făcând o infracțiune ca medicamentele care induc avortul să fie administrate unei femei însărcinate fără consimțământul ei.

Grupurile pentru drepturile avortului au condamnat proiectul de lege ca parte a unui efort mai amplu condus de republicani de a criminaliza avortul, după ce majoritatea conservatoare a Curții Supreme din 2022 a anulat hotărârea Roe v. Wade din 1973, care a făcut accesul la avort un drept constituțional la nivel național.

„Acesta este un moment înfricoșător pentru femeile din America”, a spus Biden într-o declarație joi, după ce Senatul Louisiana a adoptat măsura pilulelor de avort. „Dacă Donald Trump va recâștiga puterea, va încerca să transforme ceea ce se întâmplă în state precum Louisiana într-o realitate la nivel național”.

Trump a promis o lege privind mifepristonul, cu privire la utilizarea sa în statele în care avorturile chirurgicale sunt restricționate. În caz contrar, el a spus că problemele privind accesul la avort ar trebui să rămână la nivelul statelor individuale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...