Lovitura regimului Assad pentru 10 milioane de sirieni. Legea perfidă care mută războiul în actele de proprietate

Data publicării:
siria

Peste 10 milioane de sirieni, care au fugit din țară din calea războiului, și-ar putea pierde locuințele din cauza unei legi machiavelice promulgate de regimul Assad.

Câteva zile, până la începutul lunii mai, atât au la dispoziție milioanele de sirieni împrăștiați prin lume ca să își revendice locuințele părăsite – câte au mai rămas întregi în urma bombardamentelor. Altfel, acestea vor ajunge în proprietatea statului.

O lege a propietății, adoptată recent, trezește temerea că toți cei care, într-un fel sau altul, s-au opus regimului de la Damasc se vor confrunta cu un exil permanent și că Bashar al-Assad, prin această măsură legislativă, caută de fapt să aplice un model de inginerie socială și reformatare demografică a Siriei.

O lege similară a fost adoptată în Liban după războiul civil din anii 1975-1990, prin care au fost confiscate pe bandă rulantă terenuri din centrul Beirutului. O altă paralelă este legea proprietății în absență din Israel, din 1950, care legaliza deposedarea de drepturi asupra proprietăților palestinienilor care, dintr-un motiv sau altul, fuseseră nevoiți să își părăsească teritoriul.

Această lege a guvernului de la Damasc împuternicește administrațiile locale să „reînregistreze” dreptul de proprietate asupra imobilelor și terenurilor, cerându-le proprietarilor să se prezinte de urgență cu acte doveditoare.

Legea ar viza în special zonele afectate de război din jurul Damascului, nu și pe cele în care clădirile au rămas neatinse de bombe.

„Pentru milioane de persoane strămutate interne sau refugiate (peste granițe – n.r.), acest apel de a veni să prezinte actele de proprietate va fi imposibil de îndeplinit. Mulți au fugit fără titlurile de proprietate, unii trăiau fără formalități. Și să le ceri acum refugiaților să se întoarcă în Siria să prezinte o dovadă este echivalent cu a-i invita la sinucidere”, a declarat cotidianului britanic Maha Yahya, directoarea Centrului Carnegie din Beirut.

Legea va servi în trei scopuri regimului lui Bashar al-Assad, a adăugat Yahya. În primul rând, le va oferi autorităților un „instrument suplimentar de monitorizare a repatrierilor și o cale de a împiedica adversarii politici în a-și recupera bunurile”. În privința refugiaților, care sunt priviți de către regimul de la Damasc drept „trădători”, legea va „crește riscul de exil permanent”. Un alt avantaj este acela că va permite regimului să „repopuleze zonele strategice cu persoane loiale”, pentru a îndepărta pe viitor, la nivel demografic, o „posibilă rezistență”.  

Reprezentanţii mai multor ţări occidentale şi arabe au ajuns joi, la Paris, la un acord asupra unei noi iniţiative diplomatice pentru soluţionarea conflictului din Siria, informează DPA, citată de Agerpres.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că „s-a dat startul" unor eforturi de obţinere a păcii.

Germania participă pentru prima dată la reuniunea aşa-numitului grup restrâns pentru Siria, din care mai fac parte Arabia Saudită şi Iordania. Acestea sunt reprezentate, ca şi Franţa, de miniştrii de externe, iar din partea SUA participă la negocieri emisarul pentru Orientul Mijlociu David Satterfield.

Dialogul în noul format survine după loviturile aeriene ale Statelor Unite, Franţei şi Regatului Unit asupra unor ţinte din Siria legate de programul de înarmare chimică, în urma acuzaţiilor că regimul de la Damasc a folosit arme chimice, pe 7 aprilie, împotriva rebelilor de la Douma, lângă Damasc. Potrivit puterilor occidentale, atacul s-a soldat cu zeci de morţi. Siria şi aliatul său, Rusia, au dezminţit de mai multe ori că a avut loc un atac chimic.

Ulterior ripostei militare, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut intensificarea eforturilor diplomatice pentru încheierea conflictului din Siria, iar premierul francez Edouard Philippe, a sugerat că grupul restrâns trebuie să negocieze cu Turcia, susţinătoarea unora din rebelii sirieni, şi cu aliaţii guvernului de la Damasc - Rusia şi Iranul.

Turcia, Rusia şi Iranul duc de mai mult timp tratative care au dus la reducerea intensităţii luptelor în unele regiuni din Siria, unde forţele militare ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad redobândeşte treptat controlul asupra teritoriului. DPA menţionează că, potrivit unor observatori, evoluţiile militare scad şansele unui compromis politic. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri