Macron anunță „renașterea industriei nucleare”. Franța ar putea să construiască 14 reactoare noi până în 2050

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron vorbește în fața mulțimii într-o uzină
Aventura nucleară a lui Macron începe cu cele între 6 și 14 reactoare nucleare pe care francezii plănuiesc să le construiască până în 2050, când Franța trebuie să își reducă drastic emisiile de carbon. Foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron a anunțat începutul „renașterii industriei nucleare a Franței”, care își propune să construiască între 6 și 14 reactoare noi până în 2050, ceea ce va ajuta la obținerea autonomiei energetice și va pune capăt dependenței țării pe care o conduce pentru combustibilii fosili, relatează The Guardian.

Macron a spus că noile centrale nucleare vor fi construite și operate de furnizorul de energie EDF, o companie de stat, și că zeci de miliarde de euro din bugetul statului vor fi folosiți pentru a finanța proiectele.

„Ceea ce țara noastră are nevoie, iar condițiile sunt prezente, este renașterea industriei nucleare a Franței”, a spus Macron, în timp ce dezvăluia noua sa strategie nucleară în Belfort, un oraș industrial din estul țării, scrie Reuters.

După ce a promis să accelereze dezvoltarea energiei solare și eoliene, Macron a spus că vrea să extindă viața centralelor nucleare mai vechi ale Franței, cel mai mare exportator de energie electrică din lume, de la 40 la 50 de ani.

Până în 2050, capacitatea energiei solare a Franței ar putea să fie de 10 ori mai mare decât în prezent, până la 100 de gigawați. În plus, francezii își propun să construiască încă 50 de parcuri eoliene offshore (pe apă).

energie nucleara
Franța este cel mai mare exportator de energie electrică din lume, iar centralele sale nucleare reprezintă principala sursă de energie. Foto: Profimedia Images

Politico: Macron vrea să își repare „greșeala strategică” de pe vremea când era ministru al economiei

În plus față de independența energetică și reducerea drastică a emisiilor de carbon, „aventura nucleară” a lui Macron este menită și să răspundă greșelilor făcute în trecut, încă de pe vremea când era ministru al economiei, potrivit Politico.

Macron a permis vânzarea „bijuteriei industriale” a Franței când gigantul american General Electric a cumpărat ramura energetică a conglomeratului Alstom în 2014. Mii de persoane și-au pierdut locurile de muncă din cauza achiziției care ar fi putut fi blocată de guvern.

Macron a fost criticat aspru de sindicatele muncitorilor și de rivalii săi politici, care au catalogat vânzarea diviziei energetice a Alstom drept o „greșeală strategică”.

„Nu sunt specializat în domeniul industrial; nu știu dacă ar fi fost și alte opțiuni mai inteligente dintr-o perspectivă industrială”, le-a spus Macron muncitorilor din Belfort care lucrează acum pentru General Electric.

Aventura nucleară a lui Macron. Franța ar putea să aibă 14 reactoare noi până în 2050
Decizia de a paria pe energia nucleară se justifică parțial prin îngrijorările legate de situația geopolitică actuală. Foto: Profimedia Images

Ministrul finanțelor: „Este cel mai ambițios plan al Franței din ultimii zeci de ani”

Anunțul lui Macron vine într-un moment în care discuția despre suveranitatea și independența infrastructurii critice a Europei și, în acest caz, a Franței este în centrul atenției.

Ministrul economiei și finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, a declarat pentru CNBC că decizia de a paria pe energia nucleară se justifică parțial de îngrijorările legate de situația geopolitică actuală. Le Maire a descris anunțul lui Macron ca fiind „cel mai ambițios plan al Franței din ultimii zeci de ani”.

Lărgirea capacității nucleare a țării reprezintă un moment marcant de schimbare a strategiei energetice a guvernului. La începutul președenției sale, Macron promitea să scadă cota pe care energia nucleară o reprezintă în cadrul surselor din care Franța își obține necesarul energetic.

Întrebat dacă situația geopolitică i-a îndemnat pe oficialii francezi să schimbe macazul, Le Maire a spus: „Desigur, schimbările din peisajul geopolitic au jucat un rol cheie.”

În afară de explozia prețurilor la energie, tensiunile tot mai mari dintre Rusia, Ucraina și Occident din ultimele luni au sporit îngrijorările legate de viitorul livrărilor de gaze rusești spre Uniunea Europeană.

Aproape 40% din importurile de gaze naturale ale statelor UE vin din Rusia și o mare parte din acestea traversează teritoriul Ucrainei.

Citește și: Descoperire majoră în domeniul fuziunii nucleare: Găsirea unei surse de energie „curată și aproape nelimitată” a devenit o realitate

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri