Putin i-a transmis lui Macron că SUA și NATO nu au ținut cont de „îngrijorările fundamentale ale Rusiei”

Data actualizării: Data publicării:
macron si putin
Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit la telefon, vineri, pentru aproximativ o oră, cu președintele rus Vladimir Putin.

ACTUALIZARE: Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis vineri omologului său francez Emmanuel Macron că răspunsurile Occidentului la solicitările Moscovei privind securitatea nu tratează principalele motive de îngrijorare ale părţii ruse, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Răspunsurile Statelor Unite şi NATO nu au ţinut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”, a indicat Kremlinul într-un comunicat despre discuţia telefonică dintre liderii rus şi francez.

Cei doi lideri au căzut de acord asupra ''necesităţii unei dezescaladări şi a unei continuări a dialogului'' în criza ucraineană, potrivit preşedinţiei franceze.

Conversaţia telefonică dintre cei doi lideri a durat peste o oră. ''Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă (...). El a spus foarte clar că nu va căuta confruntarea'', adaugă sursa citată.

În privinţa securităţii strategice în Europa, cei doi şefi de stat ''s-au pus de acord asupra continuării dialogului care va necesita ca europenii (...) să ia parte la acest dialog'', care implică în primul rând SUA şi NATO.

Referitor la conflictul din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi luptă din 2014, preşedintele Putin însuşi a insistat pe formatul existent de convorbiri (aşa-numit Normandia), ce reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa şi care vizează punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk din 2015, indică un comunicat al Kremlinului.

''El (preşedintele rus, n.red.) şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a continua cu preşedintele (Macron) discuţia începută astăzi. Dialogul este dificil, dar canalele de discuţie sunt deschise'', a adăugat la rândul său Palatul Elysée.

Preşedintele francez urma să aibă, vineri seară, o discuţie şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. ''Îi va transmite angajamentul nostru pentru suveranitatea Ucrainei, solidaritatea noastră în această perioadă de tensiuni şi angajamentul nostru de a continua negocierile pentru a găsi o cale pentru punerea în operă a Acordurilor de la Minsk'', a adăugat preşedinţia franceză.


Știrea inițială

Anterior convorbirii, ministrul de Externe al Franței a declarat că președintele Macron va încerca să evalueze dacă Putin dorește „consultări sau confruntare” cu privire la Ucraina, potrivit Reuters.

Moscova a adunat trupe în apropierea Ucrainei și a cerut garanții de securitate din partea Occidentului, inclusiv promisiunea că NATO nu va permite niciodată aderarea Ucrainei.

Într-o declarație pentru radioul RTL, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a spus că Occidentul încă consideră dialogul posibil, dar „mingea se află în terenul lui Putin”.

„Depinde de Vladimir Putin să spună dacă dorește consultări sau confruntare”, a declarat Le Drian la postul de radio RTL, întrebând dacă liderul rus vrea să fie o „putere destabilizatoare” sau ar căuta o detensionare.

De-a lungul celor cinci ani de președinție, Macron a căutat dialogul cu Putin, uneori spre iritarea aliaților săi din Uniunea Europeană.

Citește și Aurescu, despre un conflict militar în Ucraina: Sunt două săptămâni în care dialogul mai are o şansă. Sprijinim intens Kievul

Țările occidentale sunt îngrijorate că Rusia ar putea invada Ucraina, deși Rusia neagă că ar fi intenționat să facă acest lucru. Macron a declarat marți că va căuta o clarificare a intențiilor Rusiei față de Ucraina.

Săptămânile de dialog între Occident și Moscova au produs puține rezultate, dar ambele părți au lăsat ușa deschisă dialogului, deși Rusia a declarat joi că este clar că Statele Unite nu sunt dispuse să abordeze principalele sale preocupări de securitate.

Citește și Biden: Există o posibilitate reală ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri