A fost descoperită cea mai veche propoziție, pe un pieptăn de fildeș. Ce mesaj au scris oamenii, acum mii de ani

Data publicării:
A fost descoperită cea mai veche propoziție, pe un pieptăn de fildeș
Pieptănul a fost descoperit în 2017 la situl arheologic Tel Lachish, însă fraza în limba canaanită a fost descoperită abia anul acesta. Foto: Profimedia Images

O echipă de arheologi a dezvăluit miercuri o inscripție rară în limba canaanită pe un pieptăn de fildeș descoperit în sudul Israelului. Analiza marcajelor a confirmat că este vorba despre cea mai veche propoziție cunoscută, relatează The Guardian.

Considerată a fi cea mai veche propoziție cunoscută, scrisă în cel mai vechi alfabet, inscripția de pe pieptăn spune: „Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr şi din barbă”.

Pieptănul măsoară 3,5 cm pe 2,5 cm și datează din anul 1.700 î.Hr. El a fost descoperit în 2017 la situl arheologic Tel Lachish, însă inscripția a fost deslușită abia anul acesta, a anunţat Universitatea Ebraică din Ierusalim într-un comunicat.

Analiza marcajelor a confirmat că este cea mai veche propoziție cunoscută, scrisă în canaanită, alfabet inventat în urmă cu aproximativ 3.800 de ani.

Inscripția sugerează că oamenii au îndurat păduchii de mii de ani, fiind afectați inclusiv cei bogați.

„Inscripția este foarte umană”, a spus profesorul Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a ajutat la conducerea săpăturilor din Lachish.

„În zilele noastre avem toate aceste spray-uri și medicamente, și otrăvuri moderne. În trecut, oamenii nu aveau așa ceva”, a adăugat acesta.

Pieptănul este uzat și și-a pierdut dinții. Cioturile rămase arată însă că odată a avut șase dinți distanțați pe o parte pentru a descurca părul și 14 dinți apropiați pentru îndepărtarea păduchilor.

Lachish, situată la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Ierusalim, a fost o localitate importantă în perioada canaanită. Arheologii au mai descoperit 10 inscripţii similare, însă niciodată o frază întreagă, scrie Agerpres, care citează AFP.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri