A murit Mihail Kalașnikov, inventatorul celei mai cunoscute arme de asalt

Data publicării:
kalasnikov - 6315402-AFP Mediafax Foto-MAXIM MARMUR

FOTO: AFP/MEDIAFAX

De-a lungul carierei sale, Mihail Kalaşnikov, omul cu cele mai multe decoraţii din Rusia, a creat aproape 150 de arme diferite. Cea mai celebră este însă AK-47, cunoscută şi sub numele de Kalaşnikov. Arma este uşor de folosit, robustă şi fiabilă şi a fost vândută în aproximativ 100 de milioane de exemplare în întreaga lume. O cincime din armele de pe întreaga planetă poartă semnătura Kalașnikov.

În pofida vârstei sale avansate, Kalaşnikov a continuat să lucreze în uzina de armament de la Ijmaş, în Ijevsk.

În noiembrie, Mihail Kalaşnikov a fost conectat la aparatele de respiraţie artificială într-o clinică din Ijevsk, capitala regiunii Udmurtia, la 1.300 de kilometri est de Moscova. În urmă cu câteva zile, starea i se agravase.

Mihail Kalaşnikov a inventat pistolul-mitralieră AK-47 în anul 1947, după ce fusese rănit în al II-lea Război Mondial. Celebra armă automată este produsă în continuare, în versiuni moderne, la uzina Ijmaş, în oraşul Ijevsk.

Creatorul celei mai eficiente arme de asalt, Mihail Kalaşnikov, este un om cu origini umile. Destinul său a fost făurit de arma care, de şapte decenii, îi poartă numele. Un nume rostit cu teamă şi respect şi care a câştigat aprecierea militarilor din toate armatele planetei.

Erou al Muncii Socialiste, cu pensie de general

Arma creată de Mihail Kalaşnikov a devenit un simbol al rebeliunii şi al revoluţiei, un mit şi un punct de referinţă în toate conflictele armate din ultimii 60 de ani.

Succesul pe care l-au avut armele proiectate de Mihail Timofeevici Kalaşnikov l-au transformat, fără voia sa, într-un erou al Uniunii Sovietice. Pe lângă distincţia de erou al Muncii Socialiste, Kalaşnikov a primit Premiul Lenin în 1963, iar în 1969 a fost ridicat în rang de colonel.

În 1971, inventatorul a primit gradul de Doctor în Ştiinţe Inginereşti. Într-un interviu, Kalaşnikov spunea că decoraţiile sale ar încăpea într-o mică furgonetă.

Preşedinţii Iosif Vissarionovici Stalin, Boris Elţîn, Dimitri Medvedev şi Vladimir Putin l-au decorat personal.

În ciuda succesului comercial adus de arma pe care a inventat-o, Mihail Kalaşnikov nu a obţinut nici un profit, în afară de o pensie de stat şi de rangul de general.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri