Analiză: Cine ar putea fi succesorul lui Kim Jong-un la conducerea Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un face cu mâna
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. Foto: Getty Images

Recentele speculaţii şi zvonuri legate de starea de sănătate a liderului nord-coreean Kim Jong-un, care ar fi în stare gravă, comă, sau chiar mort după o operaţie nereuşită pe inimă, duc, inevitabil, şi la întrebarea referitoare la succesiunea la putere şi la persoana cea mai potrivită să preia frâiele puterii, în cazul morţii actualului conducător suprem de la Phenian, se arată într-o analiză publicată de The Independent.

Kim Jong-un, a cârui vârstă nu e cunoscută exact, deşi se presupune că ar avea 36 de ani, conduce cu o mână forte Coreea de Nord, de 9 ani de când a preluat puterea după moartea tatălui său Kim Jong-il. În tot acest timp, orice potenţial rival, inclusiv membri apropiaţi ai familiei, au fost îndepărtaţi brutal din funcţiile-cheie sau chiar ucişi.

Primele zvonuri despre starea gravă a lui Kim Jong-un au apărut încă de la începutul săptămânii, când s-a speculat că acesta ar fi suferit o operaţie pe cord. Zvonurile au fost alimentate de faptul că liderul de la Phenian nu a mai fost văzut în public din 11 aprilie, nici măcar la ceremoniile de marcare a naşterii bunicului său, fondatorul regimului nord-coreean, Kim Ir Sen, cea mai importantă aniversare a ţării.

Un posibil succesor: sora lui Kim Jong-un. Şi o posibilă problemă

Problema succesiunii se dovedeşte a fi una mai complicată în acest caz, în condiţiile în care Coreea de Nord este prima şi singura dinastie comunistă din istorie: de la crearea statului nord-coreean şi până în prezent, preluarea puterii s-a făcut exclusiv pe linie ereditară, din tată în fiu: Kim Ir Sen (bunic)- Kim Jong-il (tată) - Kim Jong-un.

Iar Kim Jong-un se pare că nu are, în acest moment, un astfel de „moştenitor”, adică un fiu ajuns la vârsta maturităţii.

Cert este că familia Kim a condus această ţară în ultimii 70 de ani, iar în acest moment sora lui Kim Jong-Un ar fi, conform New York Post, printre cei mai potriviţi succesori capabili să preia puterea totală în Coreea de Nord.

În vârstă de 31 de ani, Kim Yo-jong, sora mai mică a liderului suprem, este singurul membru al familiei care deţine, în prezent, o poziţie influentă în Partidul Muncitoresc Coreean şi e considerată a fi şeful de cabinet de facto al lui Kim Jong-un.

Kim Yo-jong, sora liderului coreean Kim Jong-un
Foto: Getty Images

Yo-jong a fost însărcinată cu o serie de sarcini publice, în ultima perioadă, când a fost reconfirmată în comitetul de conducere centrală a partidului a fost văzută în anturajul liderului suprem la ultimele întâlniri importante

În acelaşi timp, în timpul unei călătorii cu trenul pe care Kim Jong-un a efectuat-o în China anul trecut, Yo-jong a fost văzută în timp ce îndeplinea sarcina stingerii unui muc de ţigară lăsat de fratele ei mai mare.

Unii analişti spun că ea are, totuşi, toate caracteristicile de bază care contează în succesiunea la putere: este „de neam”, „de viţă-nobilă”, sau are „rădăcini serioase”, fiind descendent direct, pe linie de sânge, al dinastiei Kim.

În acelaşi timp, Coreea de Nord a fost, practic, în ultimii 70 de ani, un regim patriarhal extrem de rigid, prin urmare e puţin probabil, conform altor analişti, ca Kim Yo-jong să devină o pretendentă serioasă la funcţia supremă în stat.

„Sistemul politic nord-coreean nu îşi va mai putea menţine actuala ideologie şi formă instituţională, fără figura paternă a unui lider bărbat, descendent direct al lui Kim Ir Sen”, consideră Leif-Erif Easley, profesor de studii internaţionale la universitate privată din Seul.

Fratele mai mare al Fratelui cel Mare - o altă variantă, deşi una extrem de puţin probabilă

Kim Jong-un are, de asemenea, un frate mai mare, pe numele său Kim Jong-chol, pasionat mai degrabă de muzică şi cântatul la chitară, decât de treburile politice şi care duce în prezent o viaţă discretă, conform declaraţiilor făcute de fostul ambasador al Coreei de Nord la Londra, care a defectat, între timp, în Coreea de Sud.

Deşi era fratele mai mare, el a fost considerat inapt să preia frâiele puterii, motiv pentru care fostul lider suprem Kim Jong-il, când încă mai era în viaţă, a decis ca succesorul său la putere să fie fratele mai mic, în persoana lui Kim Jong-un.

Kim Jong-chol a fost ultima oară văzut în public la un concert al lui Eric Clapton susţinut în 2011 în Singapore.

Prin urmare, spun analiştii, e puţin probabil, în aceste condiţii, ca Jong-chol să reuşească să preia controlul puterii totale în Coreea de Nord.

De asemenea, fratele mai mare al dictatorului nord-coreean  nu este perceput deloc drept o ameninţare la „tronul” republicii.

Să nu uităm că, de când a venit la putere, Kim Jong-un nu a avut nicio problemă în a-şi elimina fizic propriile rude: el a ordonat executarea influentului său unchi şi a întregii sale familii, în 2013, sub acuzaţiile de înaltă trădare. De asemenea, fratele vitreg al dictatorului a fost ucis prin otrăvire, în 2017 în aeroportul din Kuala Lumpur de două femei-asasin.

Fiul lui Kim Jong-un: Ce şanse sunt ca acesta să devină noul Lider Suprem

Viaţa privată a Primei Familii din Coreea de Nord este complet învăluită în mister. Ce se ştie cu certitudine este că liderul suprem este căsătorit, din 2009, cu fosta cântăreaţă Ri Sol-ju.

Serviciile secrete sud-coreene cred că cei doi ar avea trei copii: un băiat născut în 2010, o fată născută „prin 2013” şi un al treilea copil, născut în 2017.

În mod bizar, cele mai sigure informaţii în această privinţă vin de la fostul baschetbalist Dennis Rodman, care după o vizită în Coreea de Nord, la invitaţia lui Kim Jong-un, l-a descris pe acesta drept un „bun tată”.

În orice caz, vârstele copiilor lui Kim sugerează că ar fi necesară un soi de „regenţă”, până în momentul în care fiul său mai mare atinge vârsta majoratului.

Oficialii şi analiştii citaţi de The Independent consideră că, cel mai probabil, ţara va continua să fie condusă „în familie”.

Astfel, în cazul decesului lui Kim Jong-un, e posibil ca, într-o primă fază, actualii lideri ai Partidul Muncitoresc Coreean să formeze un grup provizoriu de conducere care să asigure tranziţia la putere în această ţară.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri