Armistițiu contracronometru între Israel și Hamas. Cele două părți ar trebui să înceteze focul timp de 12 ore

Data publicării:
lupte fasia gaza

În timp ce în Fâşia Gaza şi Cisiordania au continuat confruntările violente, armata israeliană a confirmat, într-un comunicat, că acceptă să respecte, timp de 12 ore, un armistiţiu umanitar în Fâşia Gaza. Un oficial al mişcării islamiste palestiniene Hamas anunţase mai devreme că şi organizaţia sa şi-a dat acordul în vederea respectării acestui acord temporar de încetare a focului.

Israelul a subliniat însă că intenţionează să riposteze „în cazul în care teroriştii vor încerca să exploateze această perioadă pentru a ataca militari sau a trage în direcţia unor civili israelieni”.

Decizia de încetare a focului vine la finalul unei zile în care nu au lipsit incidentele. Rachetele trase de Hamas au fost interceptate de rachetele israeliene şi au explodat în aer. Deşi nu au fost pagube, preţ de câteva minute, panica a pus stăpânire pe străzile şi pe aeroportul din Tel Aviv. Oamenii au fugit imediat la auzul sirenelor pentru a se pune la adăpost.

Peste 800 de oameni, majoritatea civili palestinieni, au murit şi alţi cel puţin 4.000 au fost răniţi de la izbucnirea conflictului. Oficialii israelieni acuză mişcarea Hamas că foloseşte civilii pe post de scuturi umane şi a promis că va continua operaţiunile militare în Fâşia Gaza pentru a distruge infrastructura mişcării islamiste.

În urmă cu cinci zile, Israelul a reluat bombardamentele în Gaza, după ce gruparea Hamas a încălcat termenii unui armistiţiu de două ore, cerut chiar de palestinieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri